На полигон Змейово не се изпитват боеприпаси, които съдържат радиоактивни

...
На полигон Змейово не се изпитват боеприпаси, които съдържат радиоактивни
Коментари Харесай

На полигон Змейово не се изпитват боеприпаси, които съдържат радиоактивни елементи

На полигон Змейово не се изпитват муниции, които съдържат радиоактивни детайли, включително и уран, увери началникът на полигона полк. Евгений Динев жителите на старозагорското село Казанка. В питейната вода там бе намерено завишение на натурален уран, което даде учредения на здравната ревизия в Стара Загора краткотрайно да забрани използването на водата за питейни потребности и за готвене, заяви радио „ Дарик “.

Взети са нови проби от два водоизточника и от домакинство, които са изпратени в Националния център по радиобиология и радиационна отбрана. Очаква се резултатите да бъдат подготвени след месец.

Направени разбори в лаборатория на Институт за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика към Българска академия на науките от два водоизточника демонстрират концентрации от 0,055 мг на литър и 0,045 мг на литър при оптималната 0,03 мг на литър.

Водата в село Казанка е рискова за пиянство и готвене поради химичната токсичност на детайла уран, само че е годна за миене и разчистване. Направеното проучване на индикативната доза демонстрира, че няма заплаха за хората, а естественият уран се съдържа в дребни дози в съвсем всички подземни води и неговата химична токсичност е по-силна от радиационния риск, изясни шефът на РЗИ доктор Златина Нанева. „ Направени са наставления на ВиК да предприеме мерки-анализи, проучване, спомагателни сондажи, с цел да се възвърне качеството на питейната вода и допускам, че при тях ще излезе и причината”.

„ Водоснабдяване и канализация” ЕООД обезпечава с водоноска вода за питейно-битови потребности в старозагорското село Казанка. Кметският наместник Елка Михайлова към този момент е основала организация за снабдяване на питейна вода от водоноските за старите и трудноподвижни хора, постоянно в магазина ще се доставя и по-голямо от нормалното количество минерална вода.

В село Казанка трайно живеят към стотина души.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР