На пленарната си сесия в Страсбург Европейският парламент с мнозинство

...
На пленарната си сесия в Страсбург Европейският парламент с мнозинство
Коментари Харесай

Европейският парламент прие резолюция срещу Полша

На пленарната си сесия в Страсбург Европейският парламент с болшинство утвърди резолюция, в която прикани Европейската комисия и Съвета на Европейски Съюз неотложно да стартират правосъдно произвеждане за нарушение от на правилата на върховенството на европейското право. Настоява се и на Варшава да бъдат отказани средства от фондовете на Европейски Съюз за финансиране на националния проект за възобновяване на стопанската система след пандемията. Резолюцията беше подкрепена от 502 депутати, 153 гласоподаваха срещу, 16 се въздържаха.

„ Конституционният съд на Полша няма юридическа мощ и самостоятелност и няма право да пояснява конституцията на страната. Европарламентът изисква парите на европейските данъкоплатци да не се дават на държавни управления, които жестоко, целеустремено и систематично подкопават европейските ценности…Призоваваме Европейската комисия и Съветът на Европейски Съюз да работят като: предизвикват нарушавания на процедурата в съда на Европейски Съюз, приложат наредбата за конвенционален механизъм (финансиране на страните от фондовете на ЕС), отхвърлят да одобрят полския народен проект за икономическо възобновяване, водачите на срещата на върха да обсъдят обстановката в Полша и да одобряват взаимна декларация в най-решителния смисъл ", се споделя в изказване след приемането на резолюцията.
 Париж: Възможно е да се вкарат наказания против Полша Париж: Възможно е да се вкарат наказания против Полша
Държавният секретар на Министерството на външните работи на Франция Клеман Боне не изключи опцията да бъдат въведени наказания против...

По-рано Конституционният съд на Полша удостовери превъзходството на Конституцията на републиката над законодателството на Европейския съюз на фона на няколко присъди на Съда на Европейски Съюз, които осъдиха дейностите на полските управляващи. Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи да се изследва решението на Конституционния съд на Полша, с цел да предприеме спомагателни ограничения. Както ръководителите на органите на Европейски Съюз, по този начин и водачите на обособени страни от Европейски Съюз към този момент показаха рецензии към това решение на Варшава.

Днес полемиката за рецесията на върховенството на закона в Полша към този момент се разисква от водачите на Европейския съюз на среща на върха в Брюксел.

Страните от Западна и Северна Европа упорстват за въвеждането на „ конвенционален механизъм “, който да подсигурява, че страните получатели на паневропейските фондове се придържат към полезностите и нормите на Европейския съюз и че Европейски Съюз има механизъм за прекъсване на такова финансиране при положение на отклоняване от нормите. „ Условният механизъм “ беше въведен на фона на дългогодишните различия в Европейски Съюз, основно заради дейностите на управляващите на Полша и Унгария, които са подложени на критика от западноевропейските страни за противоречие на политиката с правилата на върховенството на законодателството на Европейски Съюз.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР