На плаж Росенец (Отманли) летовници заснеха медуза, за която се

...
На плаж Росенец (Отманли) летовници заснеха медуза, за която се
Коментари Харесай

На плаж Росенец летовници заснеха медуза, за която се предполага, че е много отровна и опасна

На плаж Росенец (Отманли) летовници снимаха медуза, за която се допуска, че е доста отровна и е влязла през Босфора от Средиземно море, видя Sofia24.bg .

Снимките на въпросното безгръбначно животно са направени на 17.08, сряда. 

Голямата медуза (Rhizostoma pulmo) е постоянно срещана в Черно море. Тя доближава приблизително 15 – 20 см, само че от време на време и до 60 см в диаметър. Различава се от дребната медуза не толкоз по размери, колкото по форма и дължина на устните рамена. В центъра на диска от долната страна се образува нагорнище, което виси надолу. Тялото й е по-силно изпъкнало от горната страна. Голямата медуза се храни с микроорганизми. Тя плува както дребната – посредством стесняване и разформироване на тялото си.

Видовете медузи, които населяват Черно море не са рискови. Контактът с тях предизвиква алергични реакции на кожата, провокирани от слуз, която се отделя от пипалата им. Те отделят веществото серотомин, а също и таласин (предизвикващо сърбеж в-во) и конхестин (усилващо действието на таласина в-во, предизвикващо алергична реакция). Предизвикват парене на кожата, обриви или в по-редки случаи появяването на мехури.

При опарване от медуза мястото се промива със солена морска вода. Чешмяната не е подобаваща и може единствено да утежни ситуацията.

От изуменото място незабавно се отстраняват всевъзможни останки от слуз, само че не с ръце, с цел да не бъдат опарени и те. Най-добре е прилепчивото вещество да бъде избърсано и подсушено добре. Това е задоволително, в случай че няма провокирана тежка алергична реакция.

През последният сезон излезе информация за появяването на нов тип медуза в Черно море. Тя е пареща и отровна медуза и е влезнала през Босфора от Средиземно море .

Този тип средиземноморски отровни медузи провокират парене и мощна болежка, даже и парализа, когато се допрян до човешката кожа.

Заради мекотелото не малко турски плажове останаха затворени през предишното лято.

Учените за в този момент не могат да предвиждат дали и по кое време новият тип ще се популяризира и по родните крайбрежия, само че сходен риск съществува.

Ето и някои от мненията във Facebook:

- " Четох, че поради тези медузи в Турция имало затворени плажове. Явно са рискови. И въпреки всичко не трябва да бъдат убивани съгласно мен. Просто би трябвало внимание " ;

- " Не знам дали са присъщи или не,но на Слънчев бряг има доста и всичките са си сини! " ;

- " Това е в резултат на замърсяване " ;

- " От север - мини, от юг сини медузи " ;

- " Само Левски " ;

- " Белите " са безобидни се срещат от Април до Септември. Тези " сините " са рискови за хората - допира до пипалата им провокира кожни отоци и раздразнения. Срещат се от края на Август до края на Март ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР