На първо четене НС отмени златните паспорти, съобщи БГНЕС. На

...
На първо четене НС отмени златните паспорти, съобщи БГНЕС. На
Коментари Харесай

С 218 гласа за на първо четене депутатите отмениха златните паспорти

На първо четене Народно събрание анулира " златните паспорти ", заяви БГНЕС. На вниманието на народните представители бяха препоръчани три законопроекта за промени в Закона за българското поданство, само че народните представители одобриха единствено този на Министерски съвет. " За " него гласоподаваха 218 народни представители, " срещу " - 0 и " въздържали се " - 0.

Правителството предлага анулация на опцията за придобиване на българско поданство посредством вложения. Единият законопроект на Движение за права и свободи беше подобен с този на кабинета. В различен законопроект от Движение за права и свободи предлагаха в тримесечен период ДАНС да извърши цялостна инспекция по всички преписки по придобиване на сходен вид българско поданство.

По време на дебата Атанас Славов от " Демократична България " разгласи, че изявлението му е в поддръжка на законопроекта на Министерски съвет и уточни, че това е по няколко аргументи.

" На първо място още с встъпването в служба на Министерски съвет и на министър Йорданова беше изработен анонс, че точно това, ще е един от първите законопроекти, които Министерство на правораздаването ще приготви и внесе, с цел да извърши доста ясни и безапелационни рекомендации на Европейски Съюз. На второ място тематиката за българското поданство е фундаментална. Гражданството е главната правнополитическа връзка на индивида с страната. Гражданството не е просто набор от права и опция. То е обвързвано с полезности, преданост на индивида към страната и на страната към индивида. Именно за това лековатото отношение към тематиката за поданството е неприемлива ", сподели още Славов.

Хамид Хамид от Движение за права и свободи съобщи каква е разликата сред двата сходни законопроекта. " Критиката на Европейска комисия е и към пребиваването. Т.е. освен премахнете паспортите, поданството на това съображение - комисията споделя - премахнете и късата писта за дълготрайно престояване. В момента са останали три страни, които дават поданство по тази писта ", съобщи още депутатът от Движение за права и свободи.

Петър Куленски от " Продължаваме промяната " разгласи, че ще поддържат законопроекта на Министерски съвет. " Искам да обърна внимание на законопроектите, които са внесли Движение за права и свободи. Хубаво е, когато Движение за права и свободи приказват за анулация на златните паспорти да знаем, че и монетата има две страни ", сподели още депутатът от " Продължаваме промяната ".

Според него, когато Движение за права и свободи кажат " Добър ден ", е по-добре да се огледа нагоре, с цел да се види къде е слънцето.
На това отговори Хамид Хамид от Движение за права и свободи.

" Не знам кой като каже: " Добър ден " да гледа слънцето. Ще ви напомня, че предходната седмица вашият министър председател, вашият водач, вашето слънце ето тук пред нас даде обещание да поддържат законопроекта за цялостна инспекция на всички паспорти, а в този момент се отмятате. Да ви напомня ли: " канадски жител съм, не съм канадски жител ". През 20 секунди на друго мнение. Въобще сте цялостна " куролация ", сподели Хамид Хамид, имайки поради лапсуса на премиера в пленарна зала.

В разискванията се включи и Крум Зарков от Българска социалистическа партия, който съобщи, че е ненужно другите вносители да се замерят с инициативността на тези законопроекти. " За страдание България дълго време е страна, в която всичко се продава. Следователно всичко може да се купи. Това, че това поданство се продава, не е вест. Днес ще затворим една от вратите, в които се продават. Всъщност по време на комисията, която господин Цонев председателстваше в предходния парламент, се видя по какъв начин групи продават в действителност и даже освен поданството, историята, родовата памет на хора, с цел да сертифицират или не техния генезис. Как процедурите са направени по този начин, че досиетата се натрупат и би трябвало различен метод, с цел да мине досието на горния ред ", сподели Крум Зарков.
Тома Биков от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили съобщи, че през днешния ден се взема решение един неоспорим проблем. Според него по-сложният въпрос е обвързван с поданството за българи, които са представители на обичайните български общности в Молдова. " Северна Македония въпросът е доста по-различен, в сравнение с в Молдова. В Северна Македония се унищожени огромна част от документите, които демонстрират, че тези хора са с български генезис. От там идва казусът ", сподели още Тома Биков. По думите му българската страна твърди, че в Македония има българи, а много хора в България считат, че огромна част от славянското население там е българско, а в това време ние като страна караме тези хора да потвърждават това. " Ако те не могат да потвърдят, че са българи, какви са тогава? Това е голям проблем. Този проблем би трябвало да откри решение евентуално не през днешния ден, само че по принцип и то с една доста сериозна работа в тази посока ", съобщи още Тома Биков от ГЕРБ.

По време на дебата ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ направи процедура по метода на водене. " Когато от тази естрада народни представители и министри приказват фактологическа неправилност съгласно вашата терминология, а в разговорния български език на това му се споделя неистина, апелирам да им вършиме забележки ", сподели още Мустафа Карадайъ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР