На първо четене мнозинството в Народното събрание изключи търговците на

...
На първо четене мнозинството в Народното събрание изключи търговците на
Коментари Харесай

Търговците на едро вече не са длъжни да докладват за пране на пари

На първо четене болшинството в Народното събрание изключи търговците на едро като задължени лица по смисъла на, съобщи БНР.

Такива отговорности отпадат и за органите по приватизация, за лицата, които провеждат възлагането на публични поръчки, както и за министрите и кметовете на общини при подписване на концесионни контракти.

Без диспути депутатите разшириха категориите субекти, за които отпада задължението да ревизират клиентите да разкриват информация за съмнителни покупко-продажби и клиенти, както и да съхраняват и дават информация и документи.

С признатите на първо четене промени в Закона за ограниченията против към този момент в неговия обсег остават единствено професионалните футболни клубове, като отпадат отговорностите за професионалните спортни клубове.

Тези отговорности няма да важат и за презастрахователите и за пазарните оператори, получили лиценз по Закона за пазарите и финансовите принадлежности, както и за органите на Национална агенция за приходите и митниците, като за тях към този момент съществуват планувани в други закони механизми отговорности за предварителна защита на изпирането на пари.

В мнение и Антикорупционната комисия се разминават в оценките си за плануваните промени в закона.

Докато БСК приветства препоръчаното отпадане на търговците на едро като задължени лица по смисъла на закона, не е съгласна да отпадат търговците, като показва, че точно при тях съществува опция при съществуване на съществени парични обороти да бъде осъществено изпиране на пари.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР