На първия етап на кандидатстване за финансово подпомагане на местната

...
На първия етап на кандидатстване за финансово подпомагане на местната
Коментари Харесай

Община Хасково финансира през 2022 година с 200 хиляди лева проекти на местни културни дейци и местни културни организации.

На първия стадий на кандидатстване за финансово подкрепяне на локалната просвета в Община Хасково постъпиха общо 67 плана, от тях 39 са утвърдени по съответните посоки: „ Читалища “, „ Културни начинания “, „ Мобилност “, „ Творчески стипендии на млади локални създатели до 29 година “ и „ Утвърдени и значими събития “. „ Тази стратегия е самостоятелна от Културния календар на община Хасково и в нея вземат участие локални създатели, организации, частни лица и читалища “, посочи на конференция през днешния ден заместник-кметът на община Хасково Мария Вълчева. Тя напомни, че през 2021 година по Програмата за подкрепяне на локалната просвета бяха отпуснати 170 хиляди лв.. През тази година сумата е повишена с 30 хиляди лв..

„ Благодарение на подпомагането на локалната просвета от община Хасково през 2021 година са проведени редица креативен прояви и събития като Фестивала „ Вълшебен свят “, Фестивала „ Хайдушка трапеза “, Международния конкурс за компютърна рисунка и колаж „ Творчество без граници “, напомни началникът на отдел „ Образование, просвета, юношески действия и спорт “ Йорданка Иванова. С помощта на община Хасково през предходната година са издадени 11 печатни издания- „ Родопско утро “, стихосбирки, книги с рисунки и стихове. Финансирано е издаването на „ Историята на храм „ Свети Архангел Михаил “, историческото проучване на доктор Веселина Узунова „ Неразказаните истории на хасковските търговци и индустриалци “, „ История на Криво поле “ на Тянко Вълчинов и други С финансирането от община Хасково са проведени спектакли на Театър „ Дани и Деси “, на Балетите „ Тангра “ и „ Рона “, концерт на Ансамбъл „ Хасково “, фолклорни събори „ Орловски напеви “, „ С песните на Тодор Кожухаров “, рок-фест за авторска музика „ KosherA Rock Stage “, финансирани са документални филми, диск с музика, тематични изложения и други

През 2022 година за подкрепяне на локалната просвета в общинския бюджет са планувани 200 хиляди лв.. 55% от тях са за направление „ Културни начинания “ или 110 хиляди лв.. Общо подадените планове са 43, на стойност 241 хиляди, т.е. 131 хиляди лв. повече от бюджета. Одобрените планове са 19. Общата сума, с която са финансирани утвърдените на първия стадий планове, е 105 323 лв..

Едноличен търговец „Инвиктус Славян Костов“ Хасково планува снимане на арт-филм с приоритет въздушна видеография, който включва и образование на три генерации фотографи за снимане с техника за въздушно снимане и основаване на въздушна креативна работилница.

НЧ „Отец Паисий 1925“, с. Войводово планува образуване на „ Празник на плодородието “- празник на три етноса, музей на етносите и ден на етническата мода.

НЧ „Тракия 2008“, Хасково е утвърдено за издаване на книгата „ Традиционни хора от Хасково “ с създател Иван Иванов- гл. хореограф на ПТАНПТ „ Китна Тракия “.

НЧ „Пейо Яворов 1982“, Хасково поредност от събития във връзка 40 години от основаването на книжовното средище.

Театър „Дани и Деси“ е идващият план, който е доста обичан и харесван от децата.

Гражданско съдружие „Родопско утро“, Хасково ще издаде петия си юбилеен брой- алманах за литературни произведения на създатели от Хасково и региона на Източните Родопи.

ПФТA „Хасково“ чества 45 години от основаването си през 2022 година и провежда Празничен театър.

Антон Делчев- планът планува професионален запис на пет авторски песни и издаване на албум група „ Хангар 42 “.

Църковно настоятелство при храм „Св. Георги“, Хасково и отец Димитър издават книга за възникването на градовете, селата и храмовете в Хасковска духовна околия. Книгата ще съдържа цифрови координати на всеки храм в духовната околия.

КДК Хасково – министър председатели на книги, креативен срещи, концерти и други

НЧ „ Васил Левски “ в с. Орлово – фолклорен събор „ Орловски напеви “.

НЧ „ Иван Вазов “ – отбор „ Златна Тракия “- 35 години от основаването на ансамбъла.

НЧ „ Светлина “ с. Въгларово план от младежи за млади хора- студенти от 10 университета ще гостуват на читалището, с цел да се срещнат с локалната история.

Сдружение „Алианс за районно съдействие и развитие“ за втора година ще провежда с поддръжката на община Хасково „ KosherA Rock Stage “ – рок-фест за авторска музика.

Боян Гегов – план за снимане на документален филм „ Усещане за религия “, продължение на кино лентата „ Усещане за изкуство “.

ОНЧ „Заря – 1858“, Хасково с план „ Компютрите мислят, усещат, творят “ – план сред библиотеката на читалището, КШ “Вале “ и съществени учебни заведения в града.

Стефан Цирков – сценичен театър „ Времето бързаше “ по стихове на поета Симеон Стоянов.

Сдружение състезателен клуб „ Рона “ – арт- работилница „ Аз танцувам “ – двуседмична работилница с професионални преподаватели по танци.

Сдружение с нестопанска цел “Алфа Kриейтив Tийм ” – Национален лиричен конкурс „ Майко моя, моя Богородице “ и съпътстващи действия.

По направление „ Читалища “ общата сума са финансиране на планове е 34 хиляди лв.. постъпилите планове са за 49 хиляди лв..

За „ Мобилност “ са постъпили 12 претенции за финансиране, две не са утвърдени. Общата сума в това перо е 26 хиляди лв..

При „ Утвърдените и значими събития “ финансиране получават фестивалите „ Вълшебен свят “ и „ Хайдушка трапеза “, и „ Каун фест “, който ще се организира в границите на дните на Хасково. Общата сума за тези събития е 26 хиляди лв..

Неразпределена сума по стратегия „ Културни начинания “ е 4 676,76 лева, за „ Читалища “ е 5318,64 лева, за „ Мобилност “ е 3858,00 лева, за „ Творчески стипендии “ е 3142,00 лева По тези посоки може да се кандидатства на втори стадий до края на юли. Резултатите ще излязат до 20 август 2022г.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР