На първи януари 2024 година, според предварителните планове, България трябва

...
На първи януари 2024 година, според предварителните планове, България трябва
Коментари Харесай

Хампарцумян по Дарик: Ако не влезем в еврозоната, в Москва ще се пие шампанско

На първи януари 2024 година, съгласно предварителните проекти, България би трябвало да се приседини към еврозоната и българският лев да отиде в историята. От всички тематики, които ни разделят в последно време, тази е най-чувствителната. Противниците на еврото залагат в гневната си акция главно на страстите на хората, а не на обстоятелствата.

Банкерът ЛевонХампарцумян разяснява тематиката в предаването " Кой приказва " по Дарик радио.

" Въвеждането на еврото е главно политическа задача,която протича от уговорките ни, влизайки в Европейския съюз. Останалата част са дейности, които би трябвало да правим, с цел да свършим тази работа с присъединението. Има си пътна карта. Има шансове да го приемем еврото, в случай че си осъществим изискванията. Чрез приемането на еврото се причисляваме към страни със доста по-дъбор стандарт и жанр на живот, само че това не значи, че нашият автоматизирано ще стане подобен. Отиваме обаче в една по-уредена система ", заявиХампарцумян.

" Алтернативата е да не се причисляваме и да си седим тук в този балкански ъгъл като нещо малко по-голямо от Северна Македония и да си водим комшийските войни. Другата опция е турската сфера, само че я изключвам, тъй като там сме били 500 години ", сподели той.

" Ако изпуснем влака за еврозоната на 1 януари 2024, не е ясно по кое време ще имаме втори подобен късмет. Амбицията за присъединение е повече от нас към тях, в сравнение с противоположното поради нашата маловажност в стопански смисъл. Цялата българска стопанска система е колкото стопанската система на един средноголям немски град. Нека не се самозаблуждаваме какъв брой сме значими икак без нас нищо не може да се случи. Всичко може да се случи без нас и от време на време без нас може да се случи и по-добре и в случай че вървим в тази посока да отхвърляме европейското, България може да се трансформира в най-хубавата страна за овакантяване ", безапелационен е Хампарцумян.

" Когато приказваме за агитация, комунистическата система и Русия в частност е била добра в пропагандата и в операцията още преди комунистическата система. Тази пропагадна е пуснала коренинавсякъде, в това число в България. Хубавото нещо е, че около войната в Украйна, множеството си демонстрираха рогата. Това са огромни психически интервенции, които залагат на страст, на крива информация, която да оформи публичното мнение в дадена посока. Ако ние не влезем в еврозоната, в Москва ще се пие шампанско, тъй като те желаят да бъдем най-слабия член на Европейския съюз ", отсече Хампарцумян.

" Този мит се разруши на дребни късчета. Противниците на еврото дават за образец Хърватия, само че инфлацията в Хърватия 0,2%процента, доста по-ниска от България ", обори изказванието Хампарцумян.

Към разговорасе причисли и финансистът и пазарен анализатор Бисер Манолов:

" Без страст да се приказва за еврото изисква доста изпитание от моя страна. Шансътда влезем в еврозоната януари следващата година понижава,защото демонстрираме някаква несигурност при изискване, че част от нашата посокае участието ни в еврозоната. Ние сме си го избрали. Ще им опиша на слушателите за прословутия постоянен в кавички български лев. Поредният български банкрут на финансовата система става `89-а година. Искам да припомня и какво стана `97-ма година,когато 50 % от нашата банкова система банкрутира. В интервала `89 - `97 година българската стопанска система непрестанно се срутва. Ако за нещо сигурно може да се твърди, това е, че в Българияникой не схваща от парична политика. Добре че 97-ма годинаимаше политическо изрично решение за въвеждането на валутния ръб, тъй че нещата леко се поуспокоиха ", съобщи Манолов.

" Когато приказваме за участието на България в еврозоната, бих споделил, че товае част от нашата национална сигурност. Първият дирек е участие във боен съюз, вторияте участие в политически съюз, тртият е участие в стопански съюз и четвърти дирек - участие в паричния съюз. Ако едното от краченцата на тази повърхност липсват, тя ставанестабилна. Нашето участие в еврозоната е нашата застраховка за ситстемата в обществени финанси ", безапелационен е специалистът.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР