На първата копка присъстваха Валентин Николов, председател на парламентарната комисия

...
На първата копка присъстваха Валентин Николов, председател на парламентарната комисия
Коментари Харесай

ЕVN инвестира 23 млн. лв. в пловдивската топлофиакция

На първата копка участваха Валентин Николов, ръководител на парламентарната комисия по енергетика, Робърт Дик, районен управител на EVN за България, регионалният шеф Дани Каназирева, кметът Здравко Димитров, ръководителят на общинския съвет Александър Държиков, Рихард Майсен, ръководител на съвета на шефовете на " EVN Топлофикация " (от ляво надясно)

Нови уреди за произвеждане на топлинна сила ще построи EVN в " Топлофикация Пловдив ". Инвестицията е на стойност 23 млн. лева и планува 100 мегавата топлинни мощности - 5 водогрейни котела на природен газ, както и построяването на 5 здания за всеки от тях. Финансирането е със средства на EVN посредством реинвестиция на облагата.

В момента компанията доставя с парно 33 000 семейства в Пловдив, като през тази година беше построена нова топлопреносна мрежа за присъединение на клиенти в региони " Северен ", " Централен ", " Тракия " и " Западен ". Новите котли ще служат за покриване на върхови товари, защото имат опция за гъвкава работа - с къси процедури на включване и изключване. Три от тях ще бъдат построени в зоната на Топлоелектрическа централа " Север ", където през 2011-а бе издигната когенерационната централа от EVN с електрическа мощ 49,9 мегавата и с топлинна мощ 55 мегавата. Тези водогрейни котли ще влязат в деяние дефинитивно през 2021 година, само че още през идващия отоплителен сезон другите два ще проработят в отоплителна централа " Юг " с цялостния си потенциал от 40 мегавата.

С тази инвестиция " ЕВН Топлофикация Пловдив " завършва финансовите инвестиции в индустриални мощности за топлофикацията на града и от 2021 година ще насочи напъните си в обновяването на топлофикационната мрежа. Робърт Дик, който е районен управител на EVN за България, съобщи, че инвестицията ще продължи модернизирането на централното топлоснабдяване на Пловдив и ще понижи водородните излъчвания. От стартирането в употреба на когенерационната централа до 2018 година са спестени 85 600 тона въглеродни излъчвания.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Председателят на съвета на шефовете на " ЕВН България Топлофикация " Рихард Майсен пък добави, че с новите 5 водогрейни котела " ще бъдем доста по-гъвкави, доста по-ефективни и уверени да реагираме на измененията на времето. С новото съоръжение реализираме по-висока успеваемост и в дълготраен проект – по-добра разходна ориентираност ".

Въпросната инвестиция е част от цялостния проект на компанията да вложи в Пловдив през 2019 и 2020 година общо към 40 млн. лв., включително за разпределителна подстанция " Евмолпия " 11,6 млн. лв., както и за други уреди. Според Майсен от 2005 година до момента EVN е направило инвестиции в Пловдив и района на обща стойност 500 милиона лв..
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР