На оживените дебати в парламента между новозеландските депутати за цените

...
На оживените дебати в парламента между новозеландските депутати за цените
Коментари Харесай

Доведете си бебето: Председателят на новозеландския парламент го прави по-удобен за родителите

На оживените диспути в Народното събрание сред новозеландските депутати за цените на горивата тази седмица ръководителят Тревър Малард прикани към ред, до момента в който хранеше с биберон бебето Тутанекай.

Навършилият шест седмици наследник на депутата лейбърист Тамати Кофи и неговия брачен партньор е роден от сурогатна майка предишния месец. Бащата приспиваше бебето в заседателната зала през вчерашния ден, когато ръководителят предложи да го подържи.
"Има случаи, когато мога да бъда най-малко с нещо потребен ", сподели Малард пред Ройтерс и добави, че се е опитвал да оказва помощ в грижата за бебетата на парламентаристите, когато е допустимо.

Новороденото се причислява към множеството други бебета в законодателния орган, откакто Малард облекчи разпоредбите през 2017 година, с цел да направи Народното събрание по-достъпен за деца.

Десетина депутати се снабдиха с деца при парламентарния бейби взрив, а министър председателят Джасинда Ардърн предходната година стана първата новозеландска министър-председателка, която взе отпуск по майчинство и втората определена лидерка в света, която роди в мандата си.

Дъщеря й Неве Те Ароха влезе във водещите вести през септември, когато бе доведена от Ардърн на сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк.

Но правозащитници в областта на трудовите права споделиха пред Ройтерс, че малко на брой новозеландки се радват на същите права, с цел да балансират сред грижата за фамилиите си и работата, и се надяват необятно отразяваните парламентарни бебета да доведат до по-голяма смяна на изискванията за работа.

Таня Те Уенуа, адвокатка с маорски генезис, която работи по дело на най-големия синдикат в нова Зеландия - Асоциацията на държавните чиновници, обвързвано с дискриминация против дамите служителки от коренното маорско население, сподели, че се е сблъсквала с неприязън на предходни работни места, тъй като е водила дребните си деца в службата.

"Възможността да имаш, възпитаваш и отглеждаш деца, е отличителна линия на маорската просвета. Да ти постановат възприятието, че си укоряван за това на работното място, основава у маорите чувството, че са новобранци ", сподели тя.
Уенуа изрази поддръжка за фамилната политика на ръководителя на Народното събрание.

Малард, който е деец в политиката и има три огромни деца и шестима внуци, се надява, че повече работодатели ще последват образеца му.

"Установих, че сходна политика способства за позитивната атмосфера на работното място ", сподели той и добави, че постоянно е виждал бебета в коридорите на властта и даже в басейна на Народното събрание, който е в затворено помещение.
Присъствието им води до покачване на духа - потвърждава го охотата, с която формалните куриери заменят нормалните си отговорности за доставка на документи с грижа да доведат дете в Народното събрание, сподели той. "Когато доведат бебе... всички се надпреварват кой да се грижи за него ", сподели Малард.

Photo of New Zealand speaker feeding lawmaker's baby during debate goes viral https://t.co/8oCES3AXiI pic.twitter.com/L27iqDpqwh
— The Hill (@thehill) August 21, 2019
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР