На официалната церемония дипломи получиха 661 възпитаници на Аграрния университет,

...
На официалната церемония дипломи получиха 661 възпитаници на Аграрния университет,
Коментари Харесай

Аграрният университет в Пловдив дипломира 661 възпитаници

На формалната гала дипломи получиха 661 ученици на Аграрния университет, от тях 401  – сполучливо приключили ОКС " бакалавър “ и 260 – степен " магистър “. Средният триумф от следването на бакалаврите от всички 18 специалности, редовна и задочна форма на образование, е доста добър 4.71, а средният успех от държавните изпити – доста добър 5.03. Магистрите от 18 специалности в шест професионални посоки се дипломират със среден успех отличен 5.52. 

Гости на церемонията бяха Марияна Николова – заместител министър-председател на България, Карина Ангелиева – заместник-министър на образованието и науката, Савина Петкова – ръководител на Общински съвет Пловдив, проф. доктор инж. Любен Тотев – ръководител на Съвета на ректорите, проф. доктор Васил Николов – ръководител на Селскостопанска академия, Стефан Димитров – ръководител на Съвета на настоятелите на АУ, ръководител на Съвета на шефовете на " Евро Ферт “ АД – Димитровград, Николай  Стефанов – член на Съвета на настоятелите на АУ, шеф на кабинета на министъра на образованието и науката, Хюсеин Дьонмез – заместник-аташе на Генералното консулство на Турция в Пловдив, Костадин Димитров – кмет на регион " Тракия “, доктор Хинрих Майер Жерболе – Почетен лекар на АУ, Фин Петерсен от компания КЛААС, почетен лекар на АУ, доцент дн Нели Грозева – заместник-декан на Аграрен факултет, Тракийски университет – Стара Загора, доцент доктор Мирослав Титянов – шеф на " Суммит Агро ", Момчил Тасков – ръководител на Националния съюз на зооинженерите в България.

Във вълнуващото си слово ректорът проф. Христина Янчева се обърна към абитуриентите: " Вие имахте привилегията да се обучавате в Университет, който през днешния ден е съвременен народен и европейски учебен, научноизследователски и внедрителски център, интегриран в европейското просветително пространство, със забележителен принос за устойчивия и образован напредък на аграрния бранш, туристическия бизнес и развиването на районите. В този университет минаха вашите студентски години, които ще оставят трайни мемоари в живота ви. “ Тя   изтъкна специфичните достижения на студентите от Випуск 2018 през годините на тяхното образование и акцентира, че всички тези триумфи са реализирани с помощта на изобретателното им мислене, безрезервен труд и младежко безстрашие, с което способстват за издигане престижа на Аграрния университет. 

Доц. доктор Боряна Иванова, водеща церемонията, разгласи първенците на Випуск 2018 при бакалаврите: Елица Саллакова, компетентност " Агрономство (Полевъдство) " и Ралица Русева, компетентност " Растителна отбрана “. Те се дипломират с триумф отличен 6.00 от курса на следване и 6.00 от държавния изпит. 

Проф. Янчева връчи " Наградата на ректора “ на абитуриента Мирослав Кузмов, компетентност " Зооинженерство “, а Зам.-ректорът по интернационална активност доцент доктор Светла Янчева връчи обичайна премията " Най-успешен Еразъм+ студент на випуска " на Мария-Йоана Маринова, компетентност Агрономство (Растителни биотехнологии). 

Дипломи, грамота " Отличник на Випуск 2018 “ и парична премия получиха 19 абитуриенти бакалаври с триумф над 5.50 от курса на следване и триумф от държавните изпити отличен 6.00 и 7 цялостни отличници магистри. Първенецът на Випуск 2018 Ралица Русева сервира вълнуващо одобрение към абитуриентите, преподавателите и родителите.

На тържествената гала бе оповестено Решението на Академичния съвет на Аграрния университет за почитане на госпожа Карина Ангелиева, заместник-министър на образованието и науката, с почетното звание Доктор хонорис идея за изключителни заслуги в развиване на интернационализацията и издигане престижа на Аграрния университет – Пловдив в европейски мащаб. Проф. Янчева връчи оценките. Г-жа Ангелиева благодари за оказаната чест, изрази подготвеност да поддържа значими събития и начинания в АУ и поздрави абитуриентите.   

Аграрният университет изрече признателност на Марияна Николова, Заместник министър-председател по икономическата и демографската политика за приноса й в развиване на висшето земеделско обучение и аграрния бранш в България и я удостои с Почетна грамота. 

В словото си вицепремиерът акцентира, че Аграрният университет със своята над 70-годишна история е значим фактор за основаване на фрагменти за актуалния аграрни бизнес и постигане на европейските условия в българското селско стопанство.

“Тук се намират значими решения за практиката в областта на безвредните храни, фуражите, биогоривата и за редица други проблеми в земеделския бранш, който има директно въздействие върху развиването на нашата стопанска система и одобряването на българската продукция като конкурентна ", съобщи заместител министър-председателят. Марията Николова пожела на абитуриентите да имат високо самочувствие и отлична реализация с дипломата, която вземат през днешния ден. 

Ректорът връчи Сертификат на доктор Хинрих Майер Жерболе, Почетен лекар на Аграрен университет – Пловдив, назначен и тази образователна година за гост-професор. Д-р Жерболе има заслуги за  основаните контакти с водещи немски компании, които поддържат практическото образование на студентите, принос при осъвременяване на образователните проекти и стратегии с въвеждане на дисциплини от региона на цифровите и безпилотни технологии, точно земеделие и земеделско право. 

Обявени бяха резултатите от Конкурса за избор на име и лого на Университетската ботаническа градина, проведен взаимно със Speedflow Bulgaria, които осигуриха премията за спечелилия. 10-членно жури с ръководител проф. доктор Христина Янчева,  избра най-хубавата образна еднаквост измежду повече от 100 неповторими оферти от 73 участници. Влад Еллис, изпълнителен шеф на Speedflow Bulgaria и ректорът публично връчиха премията на спечелилия Венета Гергова, професионален дизайнер от София.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР