На oфициална церемония по повод 10-ата годишнина на сдружение Дамски

...
На oфициална церемония по повод 10-ата годишнина на сдружение Дамски
Коментари Харесай

Силно представителство на жени CEO в България показа първото изследване по темата у нас

На oфициална гала във връзка 10-ата годишнина на съдружие „ Дамски конгрес “ бяха показани резултатите от първото по рода си у нас изследване за половото многообразие във висшия мениджмънт - „ Жените в корпоративна България “. На церемонията бяха отличени дамите, които управляват най-големите компании, финансови и застрахователни институции в България.

Резултатите демонстрират, че 10% от изпълнителните шефове на 300 от най-големите компании по доходи в България са дами, като представителството им на действителни управителни позиции във висшия мениджмънт е двойно по-голямо спрямо това на дамите Съд на Европейските общности на най-големите обществени компании в 9 европейски страни – Франция, Германия, Италия, Испания, Англия, Холандия, Финландия, Белгия и Чехия. В същото време присъединяване на дами в управителните и надзорните препоръки на огромните български компании изостава двойно – 16,8% против 33,6%.

Освен най-големите компании по доходи, изследването в България изследва и организации от някои от най-бързоразвиващите се сектори – фармация, ИТ и аутсорсинг, произвеждане на автокомпоненти и машиностроене. При първите два бранша присъединяване на дами в бордовете, както и на управнически позиции, надвишава междинния % за топ 300. Противоположна е обстановката при другите два стопански сектора.

„ За мен беше радостно да чуя, че процентът на Изпълнителни шефове дами в България е много над междинния за Европа. Трудностите и трудностите се преодоляват доста по-смело от страна на дамите. Те освен са целеустремени, само че и умеят да взимат решения и да поемат отговорност. “, показа Виолина Маринова, Председател на Управителния съвет на Банка ДСК и една от наградените дами на церемонията.

Като обособен сегмент в изследването е проучен и финансовият бранш – 52 търговски банки и застрахователни компании. Той се откроява като сферата с най-силно дамско наличие във висшия мениджмънт – 22,3% от позициите в управителните и надзорните препоръки се заемат от дами, като тяхното наличие е всеобщо в 73% от сдруженията. Изключително мощно е въздействието на дамите на оперативни управителни позиции – 42% от банките и застрахователните сдружения се ръководят от дами.

Дамите, отличени по време на церемонията във връзка 10-ата годишнина на съдружие „ Дамски конгрес “ са:

Виолина Маринова, Председател на УС и Главен изпълнителен шеф Банка ДСК
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР