На 23 декември Православната църква почита паметта на преподобни Наум

...
На 23 декември Православната църква почита паметта на преподобни Наум
Коментари Харесай

Голям празник! Черпят 5 красиви имена за най-младия от учениците на светите братя Кирил и Методий

На 23 декември Православната черква уважава паметта на преподобни Наум Охридски. Наум Охридски бил най-младият от учениците на светите братя Кирил и Методий.

Сведенията за живота му преди идването в България са нищожни. Има догатки, че е българин от Мизия от доблестен генезис.

Той израства в Мизия. Участва в Моравската задача на Кирил и Методий. По време на пребиваването си в Рим (края на 867 или началото на 868) е ръкоположен от папа Адриан II за духовник.

След гибелта на Кирил (февруари 869 г.) Наум отпътува за Панония и Великоморавия дружно с Методий и другите възпитаници, където взе участие в трагичната битка с немското духовенство. След гибелта на Методий (885) се завръща в България дружно с Климент и Ангеларий.

Радушният банкет на княз Борис I и всестранната поддръжка на българския владетелски двор в Плиска му обезпечават удобни условия за работа. Той става един от най-вдъхновените уредници на Преславската книжовна школа (886-893).

През 893 година, когато Климент Охридски става свещеник на Дрембица, Наум напуща Преслав и заема неговото учителското място в региона Кутмичевица в град Девол (дн. фиктивен град в южна Албания) (893 - 900 г.). Около 900 година се отдръпва в манастир край Охрид, където продължава просветителската си активност. През 905 година построява собствен манастир, прочут през днешния ден като "Св. Наум ".

На смъртния си одър приема монашеската схима. Умира на 23 декември 910 година Погребан е при северната страна на храма, където мощите му и до момента почиват неоткрити. Скоро по-късно е канонизиран.

Имен ден: Бисер, Бисера, Бисерка, Бистра, Наум
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР