На националния празник на България – 3 март, в 21:00

...
На националния празник на България – 3 март, в 21:00
Коментари Харесай

На националния празник 3 март - Съкровищата на България по bTV от 21 часа - slava.bg

На националния празник на България – 3 март, в 21:00 ч. феновете на bTV ще се срещнат с историята на най-големите съкровища на България – Панагюрското, Вълчитрънското и Рогозенското. Филмът “Съкровищата на България” ще показа тези изключителни благосъстоянията през персоналните истории на техните откриватели. Ще опише за мистериозния метод, по който са открити, за самите открития, усещанията за прилагане на откритото и чисто “българския манталитет” във връзка с материалното. Зрителите ще се срещнат с наследници на откривателите на съкровищата, ще чуят персоналните им мемоари и разкази за случилото се. Важни обстоятелства за съкровищата ще изнесат историци и археолози, измежду които и археологът Пламен Иванов, който персонално взе участие в откриването на втория дял от Рогозенското богатство (1985 г.).
Любопитен факт е, че нито едно от огромните Златни съкровища на България не е намерено вследствие на археологически разкопки, а напълно инцидентно. Интересна детайлност е, че най-вероятно съдовете на Панагюрското богатство са имали очи от скъпоценни камъни, които са откраднати, а откривателите на Вълчитрънското богатство първоначало хранели свине в най-големия открит съд.

Филмите от документалната поредност “Неразказано в историята” са предопределени за лъчение на празници и специфични дати. С наличния си език и забавно поднасяне на описа, с съвременна визия и голям брой кинематографични възстановки, епизодите от поредицата носят документална информация и мощен прочувствен заряд. Изпълнителен продуцент на „ Неразказано в историята “ е „ Телеман “.

Гледайте “Съкровищата на България” на 3 март от 21:00 ч. по bTV.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР