На места няма път за противопожарни цели, липсва мълниезащитаАкт 15

...
На места няма път за противопожарни цели, липсва мълниезащитаАкт 15
Коментари Харесай

Интерконекторът загробен от правителството на ПП

На места няма път за противопожарни цели, липсва мълниезащитаАкт 15 ще се забави  image В отчет от инж. Лиляна Петрова, шеф на Дирекция за народен строителен надзор от 1 август 2022 година до Гроздан Караджов в Министерство на регионалното развитие се споделя, че в ДНСК липсва информация за степента на подготвеност на оптична съгласуваност и използването на SCADA системата, която е от значително значение за действието на газопровода.
„Труд“

По строителството на интерконектора България-Гърция липсват чертежи и има “сериозни подозрения за съществуване на основни отклонения от издадените бумаги ”, оповестява “Труд ”, като се базира на преписка и отчети сред Министерството на районното развиване и благоустройството, ДНСК, както и мнения от “Напоителни системи ”.

Правителството на Кирил Петков и Асен Василев освен, че не е бързало със строителството на интерконектора за газ Гърция-България, само че е оставило в цялостен безпорядък документите на оборудването, а от Дирекция за народен строителен надзор (ДНСК) са установили тук-там отклонения при тръбата над 4 метра от авансово утвърдените коти, разясниха пред “Труд ” дългогодишни специалисти, осведомени с материалите от последните месеци по построяването на “Междусистемната газова връзка Гърция-България ”. “Интерконекторът безусловно е загробен от държавното управление на “Промяната ”, а говоренето за незабавно строителство единствено е оставило проблеми с противопожарната сигурност и употребата на оборудването ”, обявиха пред “Труд ” строителни инженери по отношение на последните документи.

Още по-фрапиращото съгласно наличната информация от 1 август 2022 година е, че ще има закъснение на Акт 15 на оборудването, поради премахване на нередностите по строителството.

Така документи от и до районното министерство и мненията на строителния надзор опровергават изказванията на Кирил Петков единствено четири дни по-рано – от 29 юли, за “ускореното строителство на газовата ни връзка с Гърция ”, както и че “до края на август интерконекторът би трябвало да има Акт 16 ”. Нещо повече, на 9 юли “Труд ” заяви, че необятното рекламиране на откриването на “Междусистемната газова връзка Гърция-България ” от Кирил Петков, в действителност се случва на празна тръба, тъй като оборудването още не е готово.

На 1 август в отчет до районния министър в оставка Гроздан Караджов началникът на ДНСК инж. Лиляна Петрова показва, че в строителния надзор е постъпило писмо от министерството на земеделието с дата 20 юли и “съгласно него са осъществени предварителни огледи на градежа от представители на “Напоителни системи ” ЕАД-клон Хасково ”. От там са алармирали, че има нужда от възобновяване на уреди, благосъстоятелност на “Напоителни системи ” ЕАД. В документа от ДНСК се показва, че на 15 юли 2022 година от Главна дирекция “Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” (ПБЗН) са открили следното за част от строителството на подобект “Газоизмервателна станция Стара Загора ”: не е довършено построяването на път за противопожарни цели, не е довършено и външното водоснабдяване за пожарогасене, не е изпълнена и плануванаъа в утвърждения план огнезащита на стоманените градивни детайли на техническото помещение на измервателната и аналитична станция.

Подобни констатации, свързани с противопожарната сигурност са направени от ПБЗН и за подобект до село Стамболово, Хасковско, а на подобект “Линейна част ” и “Външни връзки ” на територията на “Кранов възел 3 ” не е довършено построяването на мълниезащита. Отново от отчета на ДНСК до министъра на районното развиване в оставка Гроздан Караджов излиза наяве, че горните забележки на профилираните контролни органи “са причина за закъснение на съставянето на Акт 15 за определяне годността за приемане на градежа от страна на участниците в строителството, ако строителят не предприеме дейности за срочното им премахване ”. На финала на притеснителния отчет от ДНСК се подчертава и върху информацията, че “в ДНСК липсва информация за степента на подготвеност за оптична съгласуваност и използването на SCADA системата и обвързваните с нея подсистеми, което е от значително значение за действието на газопровода ”.

Енергийни специалисти, до които “Труд ” се допита, дадоха образци, че системите SCADA са усъвършенствани информационни системи, които дават достъп до статуса на газопровода когато и да е. Те събират данни по целия газопровод, в това число от компресорни станции и вентили и я препращат към централизирана контролна станция.



Лъжите на Кирил Петков за бързането със градежа на интерконектора Гърция-България “Труд ” опроверга още на 9 юли, а месец по-късно и от документите, с които “Труд ” разполага излиза наяве, че държавното управление на “Промяната ” е оставило безпорядък в строителството на газовото оборудване.

По документ от 7 юли 2022 година
Тръбата тук-там е с отклонения от 4 до 9 метра


С алена линия върху напречния профил е отразено местоположението и равнището на изпълнената тръба, а с черна линия – местоположението и равнището на тръбата според утвърждения капиталов план.

На 7 юли 2022 година в Министерство на регионалното развитие постъпва заявление от ICGB (Ай Си Джи Би, плановата компания за интерконектора, б. р.) – за легализация на екзекутивна документи по реда на член 175 от Закона за устройство на територията за обект “Междусистемна газова връзка Гърция-България ”. След инспекция на приложените към преписката чертежи се открива, че в доста сектори на трасето на газопровода, в това число при пресичания с други детайли на техническата инфраструктура като републикански и общински пътища и ЖП линии, както и при пресичания с водни обекти, тръбата е изпълнена с променено равнище и местонахождение във отвесно направление, надлежно под или над равнището на утвърждения план, тук-там с отклонения над 4 метра от утвърдените квоти. Пак от същия документ излиза наяве, че на някои места местоположението на тръбата минава през разнообразни земни пластове по отношение на утвърждения план. На други места, като да вземем за пример прекосяването на тръбата под река Марица, отклонението на котата на тръбата от равнището на утвърждения план е над 9 метра.

Информация от българо-гръцката компания “АЙ СИ ДЖИ БИ ” АД, която осъществя плана IGB 
Строителната фаза на оборудването завърши на 8 юли
Лицензът е в Гърция е от 25 юли



Изпълнителните шефове на ICGB Теодора Георгиева и Константинос Караянакос оповестиха дружно на 8 юли завършването на строителната фаза от развиването на плана IGB.

На 8 юли от ICGB (Ай Си Джи Би) напълно правилно означиха в информация до медиите, че е завършила строителната фаза на междусистемната газова връзка Гърция-България.

Събитието беше маркирано на газоизмервателната станция при гръцкия град Комотини, където интерконекторът се свързва с газопреносната мрежа на Гърция и с Трансадриатическия газопровод. Изпълнителните шефове на ICGB Теодора Георгиева и Константинос Караянакос оповестиха дружно завършването на този стадий от развиването на плана IGB, като подчертаха голямото значение на газопровода оттатък националните граници на Гърция и България.

На събитието участваха министър председателите на двете страни – Кирил Петков, към този момент министър-председател в оставка и министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис.

Изпълнителният шеф на ICGB от българска страна Теодора Георгиева тогава съобщи, че идното въвеждане на интерконектора в комерсиална употреба ще подсигурява сигурни доставки на природен газ от разнородни източници освен за България и Гърция, само че и за целия район на Югоизточна Европа.

“Пред нас стои опцията да доставяме газ към Западните Балкани, да осигурим доставки към Молдова и Украйна ”, акцентира Георгиева.

“ICGB се развива през цялото време с редица други основни планове като ТАП, ТАНАП и терминала за полутечен природен газ при Александруполис и това го прави интегрална част от цялостната енергийна тактика и целите на Европа.

Стартирахме този план в напълно друга интернационална конюнктура, само че през днешния ден той е по-нужен и по-голям от всеки път.

Интерконекторът Гърция-България е нов маршрут за сигурни, диверсифицирани доставки, и ще преначертае енергийната карта на района ”, посочи изпълнителният шеф на ICGB от гръцка страна Константинос Караянакос.

Отново на 8 юли от компанията оповестиха, че “продължава консолидираното на системата за автоматизиран надзор и изцяло ръководство на газопровода (т. нар. SCADA система) ”. ICGB е първият напълно автоматизиран газопровод в България.
ICGB получи лиценз за самостоятелна система за природен газ за територията на Република Гърция за 50 години на 25 юли.

Подобна лицензия за 35-годишен интервал към този момент е издадена от българския регулатор КЕВР. Очаква се КЕВР да издаде окончателното позволение за започване на лицензионната активност съгласно процедурата по въвеждане в употреба.

Прави усещане, че от “Ай Си Джи Би ” във всичките си информации не приказват с самоувереност като някогашния министър председател Кирил Петков. До окончателното стартиране на оборудването в употреба предстоят още редица действия, разясниха и строителни специалисти пред “Труд ”.

“Има доста неща, които би трябвало да бъдат осъществени, а за тези седем месеца, те не са били завършени. Нямаме нито Акт 15, да не приказваме за Акт 16, за интерконектора с Гърция. Говори се за анулация на решението за смяната на Надзорния съвет, само че българските жители би трябвало да знаят, че тази анулация на това решение е по отношение на това, че са позволени неточности в имената на Надзорния съвет ”, уточни към този момент и служебният министър председател Гълъб Донев, откакто стана ясно, че в Агенцията по вписванията са подадени сбъркани имена на членовете на новия мениджмънт и предстоящо е получен отвод за смяна в състава на Съвета.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР