На международния ден на учителя просветното министрество обяви, че близо

...
На международния ден на учителя просветното министрество обяви, че близо
Коментари Харесай

Близо 20 млн. лв. за допълнителна квалификация на педагозите

На интернационалния ден на учителя просветното министрество разгласи, че близо 20 млн. лв. ще бъдат отпуснати за спомагателна подготовка на педогозите. Парите са по Оперативна стратегия „ Наука и обучение “ и от държавния бюджет. Целта е учителите да се обучат на цифрови умения и нови способи за оценяване на учениците.

Проектът за подготовка ще обхване към 53 хиляди учители на възраст от 34 до 54 години и ще продължи три години. Педагозите ще бъдат бъдат подготвяни по какъв начин да преподават новаторско, по какъв начин модерно да правят оценка учениците и по какъв начин да се борят с експанзията и отпадането от учебно заведение. Също и към този момент цифрово да правят оценка тестванията от матурите и Националното външно оценяване.Ще бъде изработен и разбор на българските учебни заведения.
Деница Сачева, зам.-министър на образованието и науката: Какви са цифровите умения, от които те имат потребност - какви са потребностите от една на учителите, от друга на учениците.
На интернационалния ден на учителя от КТ „ Подкрепа “ разясниха и желанието на министерството да вкара по този начин наречената „ бърза писта “ за придобиване на педагогическа дееспособност в границите на година от хора, които я нямат, само че желаят да преподават.Синдикалистите считат, че не би трябвало да се оспорва експертния потенциал на една от най- значимите специалности и че концепцията не е добра за предмети като български език, математика, история.

Юлиян Петров, ръководител на профсъюз Образование към КТ „ Подкрепа “: Разбира се, има изключения във връзка с някои специалности, във връзка с инженери. Но като цяло ние се обявихме против нарушение на едни такива обичаи, които поддържаха тази експертност на учителската специалност.  Красимир Вълчев: Най-голям дефицит на учители у нас ще има след 10 години Красимир Вълчев: Най-голям дефицит на учители у нас ще има след 10 години
Най-голям ще е дефицитът на учители в България след 10 години. Това сподели дни преди началото на новата образователна година просветният министър Красимир Въл...

От просветното министерство дадоха отговор, че има сериозен дефицит на учители, а в това време би трябвало да се преподават цифрови умения и технологии.

Деница Сачева, зам.-министър на образованието и науката: Това е една опция хора от бизнеса, които биха желали да бъдат учители, да получат опция в границите на една година да се преквалифицират и да преподават точно по тези предмети. Тоест, опцията да се употребява тази „ бърза писта “ не е опасност за положителния преподавател. Тя е форма на поддръжка на тези места, в които ние нямаме задоволително опция, нямаме готови фрагменти.
Към 14 септември свободните места за учители са били 2080, най- доста за британски и за началния курс. Към момента, твърдят от министерството, всички неналичия са запълнени.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР