На медийна дискусия днес, организирана от Асоциацията на българските филмови

...
На медийна дискусия днес, организирана от Асоциацията на българските филмови
Коментари Харесай

Умира ли българското кино?

На медийна полемика през днешния ден, проведена от Асоциацията на българските кино и телевизионни продуценти (АФТП), бе разискван механизъм за стимулиране на задграничните вложения в кино промишленост у нас. На събитието участваха едни от най-големите продуценти в България - Евтим Милошев, Никола Тупарев, Магърдич Халваджиян, Краси Ванков, Борислав Чучков, Габриел Георгиев, Иван Спасов, Иван Тонев и Ярив Лернер, както и Жана Караиванова, шеф на НФЦ. Те са единомислещи, че сега локалната кино промишленост е изправена пред безперспективното бъдеще да бъде единствената в Европейския съюз без тактика и политики за привличането на задгранични вложения, които единствени биха я трансформирали в конкурентноспособна и биха подсигурили пресен приток на средства както в самата промишленост, по този начин и в държавния бюджет.

“България още веднъж е в нежелана икономическа и имиджова позиция - 24 от 27 страни в Европейския съюз одобриха сходни ограничения, и ние към този момент не сме желана снимачна дестинация " - откри полемиката Краси Ванков, ръководител на АФTП.

Според АФТП бъдещето на локалното кино произвеждане е изправено пред опасността да загине постепенно и трудно, в случай че незабавно не бъде признат закон, който да подтиква стопански задграничните продуценти да снимат своите високобюджетни филми в България. Българските продуценти настояват, че устойчивото въвеждане на стопански тласък може да стане единствено със закон от страна на страната - по този начин, както към този момент десетилетия се случва в целия свят.

“Практически, мярката е отбрана да бъдем наедно с останалите. Така е в Сърбия, Румъния, Македония, освен в Европейския съюз " - добави Никола Тупарев.

Възстановяването на част от разноските от кино продукции, осъществени на територията на страната, е общоприет финансов инструмент. Той подсигурява на страната, която действително го вкарва, че без постъпил доход не може да има осъществен разход и надлежно възобновяване на част от вложените средства и работи за бързото и непрекъснато увеличение на приходите от вложения от задгранични кино продукции в България.

Заедно с финансовия инструмент " възобновяване на част от разноските “, на срещата с медиите през днешния ден бе разисквана и паралелна мярка за подкрепяне на производството на български кино и серийни филми посредством обособяване на средства от държавния бюджет.

В последна сметка неотдавна инициирахме среща с министър-председателя, с министъра на финансите и с министъра на културата. За първи път видяхме схващане на тази среща. Оказа се, че Горанов е наясно, че страната няма да губи от това нещо, а ще печели. " - описа Магърдич Халваджиян.

“Българското кино е с доста положителни позиции в Европа. То заслужава да бъде подкрепено и заслужава различен източник на финансиране, отвън Националния кино център. Такъв източник би бил Възстановяването на разноски - икономическият тласък, за който през днешния ден приказваме и с помощта на който в системата, в държавния бюджет, ще влязат нови пари. Всички имаме интерес от производството на първокачествен български ефирен артикул, а това може да се случи единствено с повече средства " - показа с присъстващите Жана Караиванова по тематиката освен за киното, само че и за популяризирането на българската просвета и изкуство.

Връщайки се към главната тематика на събитието, членовете на АФTП споделиха с медиите, че са имали срещи с Министъра на финансите Владислав Горанов, който е осведомен с тематиката, както и с Министерството на културата, под чието администриране ще бъде основана работна група, която да изготви съответно предложение за използване на ограниченията за стопански тласък в България.

“Думите, които през днешния ден споделяме, са самата действителност. Това е първият път, в който сме дружно, в който приказваме намерено и на един език по тематиката. А тя не е единствено Законът за стопански тласъци в кино промишлеността. След закона идва действителният работен развой, който е най-ценното за всички нас " - включи се в диалога Ярив Лернер от Ню Бояна, за който не е ясно за какво промишлеността се дели на “чужди и наши ", когато има късмет бюджетите на задграничните продукции да остават в България.

“Филмовата промишленост е характерна промишленост, в която се генерират големи обороти за малко време. Не би трябвало въобще да съществува полемика дали да се вкара или не тази мярка. Дискусията би трябвало да бъде в посока по какъв начин да се вкара по този начин, че да работи най-добре на нашия пазар! " - заключи главната тематика на събитието Евтим Милошев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР