На малкия гръцки остров Арки няма магазини, нито пък някакви

...
На малкия гръцки остров Арки няма магазини, нито пък някакви
Коментари Харесай

Най-малкото училище на света

На дребния гръцки остров Арки няма магазини, нито пък някакви служби. Даже доктор и връзка с интернет няма. Но островчето си има учебно заведение, а единствените възпитаници в него са братята Христос и Панайотис. Тук ви срещаме с тях:

Братята Христос и Панайотис вървят 30 минути пешком, прекосявайки целия остров, с цел да стигнат до учебното заведение. Всяка заран там ги чака учителката Силия Димитрикополу. Те са единствените й възпитаници.
 остров в Гърция
Първият час е писане, граматика, пунктуация. Това е значимо най-много за Христос. Момчето е на 7 години и е във втори клас. Брат му Панайотис е по-голям и би трябвало да учи в гимназия, само че тук гимназия няма.

„ Тук съм си като вкъщи с децата, а не като учителка в учебно заведение. Отношенията ни са доста близки. Всеки ден споделяме възприятията си “, споделя Силия.

Тя счита, че е доста значимо да приготви двамата си ученика за живота оттатък острова. И защото всички учебници са съобразени с даденостите на градския делник, Силия с доста самообладание изяснява на двамата си възпитаници по какъв начин човек се вози в рейс или по какъв начин действат светофарите. Христос и Панайотис слушат деликатно.

България е обезлюдена с параметрите на злополука

„ Нямам съученици, само че пък си имам братя и сестри. У дома играем дружно, а с дребния ми брат вървим и на учебно заведение. Двамата се занимаваме доста добре “, споделя Панайотис.

Голямото междучасие продължава 20 минути. Тук няма учебен звънец. Силия залага доста на игри като баскетбола, тъй като предизвикват работата в екип. Но тук това е невероятно, тъй като няма по какъв начин да се образуват тимове.

„ Виждам, че са щастливи и удовлетворени, само че въпреки това ме натъжава, че са сами. Знам, че двамата биха са чувствали чудесно в едно учебно заведение с доста съученици “, споделя учителката.

Следобедните часове е време за спонтанната родителска среща в дома на двамата братя. 12-годишният Панайотис би трябвало да учи в гимназия, изяснява Силия, само че за задачата той би трябвало транспортен съд, който да кара момчето да прилежащия остров.

За 30-те жители на острова единствената връзка с континенталната част на страната е транспортен съд, който идва 4 пъти седмично. Тук няма нито доктор, нито някакви служби. Хората живеят от лов на риба и овцевъдство. Доходите им са нищожни.

Младата учителка идва от Атина и е тук единствено за 1 година.

„ Имам чувството, че пребивавам в някаква паралелна Гърция, която е изцяло откъсната от градската част на страната. Там въобще си нямат разбиране по какъв начин оцеляват хората в отдалечените райони, при какви условия живеят и какви трудности би трябвало да преодоляват “, споделя Силия.

Националисти щурмуваха гръцко учебно заведение, учащо деца на бежанци (ВИДЕО)

На идващия ден двамата възпитаници се насочат на екскурзия из острова за часа по география. Правят фотоси и географска карта за туристите.
Понякога учителката се учи от учениците си - по какъв начин се лови риба, да вземем за пример.

Скоро обаче всичко това няма да го има, тъй като островното учебно заведение ще бъде затворено, откакто и Христос го напусне. На остров Акри няма по-малки деца от него. По тематиката Населението на България се стопило с над 43 000 души за година Какво е сбъркано в българското обучение?
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР