На книжния пазар у нас излиза „Антарктическа кухня“ – любопитно

...
На книжния пазар у нас излиза „Антарктическа кухня“ – любопитно
Коментари Харесай

Проф. Пимпирев: Топлата и вкусна храна е основен източник на уют за полярниците

На книжния пазар у нас излиза „ Антарктическа кухня “ – любопитно четиво, отдадено на кулинарните обичаи на ледения континент с предписания от 29 полярни готвачи.

Автори на книгата са полярният откривател и шеф на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев, Хавиер Качо – испански публицист, академик и началник на испанската полярна база „ Хуан Карлос I” и журналистът и фотограф Иглика Трифонова.

„ Полярниците, които живеят надалеч от вкъщи и фамилията, получават уют само посредством готвачите, които са скрити за необятната аудитория. Всичко би трябвало да е планувано авансово до най-малкия подробност, тъй като там няма магазини “, споделя проф. Христо Пимпирев.

Днес всяка антарктическа база има професионален готвач, само че в предишното за приготвянето на храната са се грижили всички дружно. На българската база да вземем за пример 15 години готвач е бил геологът Никола Петков.

Книгата с изключение на предписания съдържа и историята на всяка полярна база – по кое време е издигната, къде се намира и други

„ На испанската база организирахме първия футболен мач сред България и Испания на Антарктида. Посрещнаха ни със знамената – българското и испанското, беше доста занимателно. Водихме ги три на едно, само че въпреки всичко нали сме съседи и другари и завършихме наедно – три на три. След това хапнахме една вкусна паеля, типичното испанско ядене “, споделя проф. Пимпирев.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР