НА ЖИВО с Euronews Bulgaria: Следете всичко най-важно около дебатите

...
НА ЖИВО с Euronews Bulgaria: Следете всичко най-важно около дебатите
Коментари Харесай

113 гласа за: Проф. Николай Габровски не бе избран за премиер

НА ЖИВО с Euronews Bulgaria: Следете всичко най-важно към дебатите и гласуването на проектоправителството на проф. Габровски с мандата на ГЕРБ-СДС:

Проф. Николай Габровски не бе определен за министър-председател. 2 гласа не доближиха за това. 

В поддръжка на кандидатурата му гласоподаваха 113 депутати от ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Български напредък ". 125-има бяха срещу. 

Според разпоредбите пленарната зала не пристъпва към гласоподаване на структурата и състава на държавното управление, в случай че претендентът за министър-председател не е определен. 

Ето какво сподели проф. Габровски след дебата и преди гласуването (със съкращения):

По създание не бяха казани доста неща. Аз не разбрах какво срещу имате срещу тези 7 точки и за какво няма да ги подкрепите, тъй като те са в полза на всички български жители.

Всички са съгласни, само че няма да поддържат. Всеки следва предизборна реторика, която, почтено да ви кажа, на мен като жител стартира да ми омръзва.

Мисля, че ясно се вижда както свободната ми воля, по този начин и опитът ми да се обърна към всички политически сили, като обединя хората под общ знаменател – професионализъм.

Какво се оказа – имаме добра стратегия, имаме хора, с които да я създадем, притиснати сме от времето, и все пак сме срещу този състав на Министерски съвет.

За мен това е необяснимо, с изключение на през призмата на чисто политическото говорене.

И тук стартирам да се тормозя. Все още имам вяра, че не съм се провалил и се обръщам към вас за молба да надскочите този тяснопартиен, себелюбив интерес.

В противоположен случай на страната ще бъдат нанесени непоправими вреди. За мен това е недопустимо като жител. Затова ви апелирам. Умолявам ви. Подкрепете този кабинет!

 

 

Трябва да освободим страната от терористите, които са я взели в плен. Чак по-късно можем да продължим напред. Аз съм изцяло склонен с сътрудниците от ГЕРБ, че България има потребност от постоянен кабинет. Преди кабинет обаче тя има потребност от това да се махне запушването в политическия живот. И това задръстване идва по една съществена линия – че хора, които не са в тази зала, дефинират какви ще са политиките. Дали ще му кажем задкулисие или кукловоди, няма никакво значение.

Това сподели Асен Василев от „ Продължаваме промяната “. По думите му страната е в безусловно политическо несъществуване и „ до момента в който не се почисти това задкулисие и не се отстрани този блокаж, няма по какъв начин страната да има обикновено ръководство и няма по какъв начин да се прави политика от партии, които разчитат на заложници. На хора, които по един или различен метод биват насилвани да продадат гласа си – че ще им вземат бизнеса, няма да имат дърва за зимата. Всичко това чухме по площадите “ , добави Василев.

„ Никой никого не насилва. Имате параноидно мислене, с което сте заразили огромна група хора към вас. Но на вас ще ви бъде търсена отговорност “ , отговори му Тома Биков от ГЕРБ.

" Аз разбирам, че този куклен спектакъл, който се разиграва, може да ви харесва. Но той е гибелен за България " , върна топката Асен Василев. 
 Asen Vasilev Асен Василев Снимка: БГНЕС
Кандидатурата на проф. Николай Габровски за министър-председател евентуално ще бъде утвърдена от пленарната зала. Но тази на кабинета му – не.

Решаващата развръзка е в ръцете на „ Български напредък “. Тяхното решение е да поддържат персонално Габровски за премиерския пост, само че не и оферти от него състав на кабинета, заяви ръководителят Стефан Янев.

Той поздрави ГЕРБ за избора на Габровски, тъй като „ е знак за отвореност към българското общество “. Но нямало по какъв начин депутатите му да поддържат структурата и персоналния състав на кабинета, „ заради неналичието на политическо съглашение и изясненост кой носи отговорност за бъдещите решения “.
 Stefan Yanev BV Стефан Янев, ръководител на " Български напредък " Снимка: БГНЕС
„ Проф. Габровски, вие сте доктор и влязохте на политическия терен в миг, в който политическата система е болна. И това породи доста очаквания. Но за жалост вашата кандидатура не върви с ясна диагноза какво е забовяването в дълбочина. Не върви и с лекуване. Затова не можем да забележим в предлагания от вас кабинет нещо, което заслужава да бъде подкрепено “ .

С тези думи съпредседателят на „ Демократична България “  Христо Иванов разгласи към този момент ясното решение на групировката да не поддържа държавното управление „ Габровски “. Според него главната " диагноза " е корупцията. А опасението му е, че проектокабинетът на Николай Габровски наподобява като следващия длъжностен кабинет и няма никакви гаранции, че няма да се трансформира в нов кабинет „ Беров “.

„ Ясно е, че няма гаранции. Но не видяхме даже опит “ , заключи Иванов. Той даде образец със правосъдната промяна, която Николай Габровски даде обещание да поддържа.

„ Но вие не може да не си давате сметка, че когато говорите за тези неща, те се вземат решение тук, в Народното събрание. А партията, която ви издига, мълчи по тези въпроси “, погледна към ГЕРБ Христо Иванов.

 
 Hristo Ivanov Снимка: БГНЕС
Българска социалистическа партия няма да поддържа кабинета „ Габровски “. Това не е конюнктурно решение, нито персонално. То е поредно и отстоявано години наред. 6 години водим битка против модела ГЕРБ.

Това сподели ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на дебата за избора на кабинета „ Габровски “.

„ Имаме две задания и две благоприятни условия: Да продължим битката с модела на ръководство, наименуван от дълго време от нас „ Паралелна страна “ . И да преведем България през рецесиите.

Тези благоприятни условия Българска социалистическа партия вижда във втория и третия мандат. „ За тях сме отворени за диалог, за търсене на благоприятни условия да надпартиен интерес в името на тези две цели “ , отсече Нинова.

„ Вторият мандат е на „ Продължаваме промяната “, които преди няколко дни ви нарекоха „ статукво “. Статукво ли сте, г-жо Нинова “ , репликира я Даниел Митов от ГЕРБ.

" Ако сте решили, че това държавно управление е неприятно, единствено тъй като е препоръчана от нас, поискайте нашата поддръжка, но доста тежко я поискайте. Защото другояче нищо няма да получите " , скочи и Тома Биков от ГЕРБ. 
 Kornelia Ninova BGNES (2) Снимка: БГНЕС
" Възраждане " няма да поддържа нито държавното управление " Габровски ", нито друго държавно управление в границите на този парламент. Това разгласи ръководителят на партията Костадин Костадинов. Той се разгласи за нови избори и упрекна останалите депутати в залата, че се пробват да лимитират обществото. 

Костадинов съпостави дебатите в залата с тези отпреди 59 години, когато Централен комитет на БКХ разисква дали България да стане 16-а република на Съюз на съветските социалистически републики. 

" Първият претекст – това е висша демонстрация на национализъм и отбрана на национални ползи. Втори - ще укрепим българската самостоятелност. Да ви звучи познато? Сменете Москва с Брюксел и Съюз на съветските социалистически републики с Европейски Съюз " , съпостави Костадинов. Според него независимостта на страната ни е накърнена със единодушието на болшинството български парламентаристи. 

" Имаме съществени и непреодолими вътрешни и външнополитически разминавания. В нашия случай диалогът се е изродил в диалог сред глухи, които не се чуват. Говорят си, само че всеки чува единствено себе си " , заключи Костадинов.

 

 
 Kostadin Kostadinov Снимка: БГНЕС
„ ГЕРБ сподели, че не може да надскочи себе си. Че няма запас за търсене и намиране на необятна поддръжка в името на хората за бъдещето на страната “ , сподели ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ по време на дебатите за избора на кабинета „ Габровски “.

„ Най-лесно е Движение за права и свободи да каже – не на държавното управление „ Габровски. Това значи предварителни избори. Те биха възпроизвели настоящия модел и сегашната струтура в Народното събрание, без значение кои са съответните субекти на първо и второ място. Така завъртаме рулетката, подлагайки на риск сигурноста, стабилността и бъдещето на страната. Ние от Движение за права и свободи считаме, че нямаме право на това “ , съобщи Мустафа Карадайъ.

Той повтори, че партията му ще направи „ голям компромис “ с поддръжката за държавното управление. Но „ Искаме да дадем късмет рецесиите да бъдат решени. Нямаме право на друго държание, когато на стотина километра от границата се води война, изправени сме пред серия рецесии, тъмна и студена зима “.
 Mustafa Karadayi (1) Снимка: БГНЕС
" Днес вие ни оферирате държавно управление, което не може да взема самостоятелни решения. То е заслон, зад който се крият обединения по ползи. Голяма част от имената са от банките с фрагменти и чекмеджета на Тройната коалиция, ГЕРБ и президента Радев " .

С тези думи ръководителят на ПГ " Продължаваме промяната " Андрей Гюров разгласи, че партията му няма да поддържа кабинета " Габровски ". 

Той разгласи 7-те целта на проф. Николай Габровски за прекопирани от програмата на Политическа партия, с което провокира недоволни възгласи в пленарната зала.

" Това няма да ни заблуди. Съдейки по имената с полъх на нафталин, нито един от тези цели няма да е приоритет. По-скоро огромната задача са локалните избори, с цел да може статуквото да резервира своите феодални владения " , съобщи Андрей Гюров. 

" България стартира да наподобява на Кирил Петков, това е тежка контузия и би трябвало да се лекува ", скочи в отговор Тома Биков от ГЕРБ.
 Andrey Gyurov BGNES Андрей Гюров, " Продължаваме промяната " Снимка: БГНЕС
С алегория приключи представянето си пред депутатите претендентът за министър-председател Николай Габровски.

" Две дами твърдели, че са майки на едно дете. Отишли при цар Соломон, който когато ги изслуша, също не можал да откри доказателство коя е същинската майка. И споделил - дано разсечем детето на две и всяка ще вземе по една половина. Тогава същинската майка споделила: Не. дайте го на другата жена ". 

" Н ека любовта към България надделее, дано запазим родината си, дано преодолеем това, което ни разделя и любовта, която всеки таи към родината, надделее над егоистичното " , изясни символиката проф. Габровски.

По думите му България не е просто на кръстопът, а над бездна. Това била и повода той да се съгласи да бъде номиниран за глава на държавното управление.

Пред депутатите той предсткави целите на държавното управление, в случай че бъде гласувано: 

1.Разработване на бюджет за идната година Постигане на политически консенсус за законодателни промени

2.Провежданена основни промени, в това число посредством Плана са възобновяване

3.Приемане на страната в Шенген

4.Присъединяване към еврозоната през 2024 година

5.Постигане на енергийна самостоятелност

6.Увеличаване на отбранителните качества на армията

" България би трябвало да излезе час по скоро от безвремието и спиралата от избори. И да съсредоточим всичките си старания за реализиране на сигурност, народна власт и разцвет. Да живее България! ", приключи проф. Габровски. 
 Gabrovski Bgnes 1412 Снимка: БГНЕС
Представям на вашето внимание извънредно почтена кандидатура на почитан български доктор, държавник, член на Българска академия на науките. Която считаме, че е на-достойна да бъде определена за министър-председател на Република България. Надявам се на разсъдък и на ясна сметка за следствията, в случай че това не стане.

Това сподели от парламентарната трибуна председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Тя показа кандидатурата на проф. Николай Габровски на депутатите. 

Проф. Николай Габровски е в пленарната зала дружно с претендентите за членове на оферти от него Министерски съвет. Всички заеха местата си в задната част на пленарната зала. В Народното събрание е и целият състав на служебното държавно управление, ръководено от Гълъб Донев.

Проф. Габровски взе думата, с цел да показа своите цели и състава на кабинета. Очаквайте детайлности. 
 Kvorum Zala
228 депутати се записаха при започване на днешното парламентарно съвещание. На доктрина това значи, че 115 гласа ще бъдат задоволителни за избор на кабинета „ Габровски “. Точно с толкоз разполагат ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Български напредък “.

Заседанието към този момент ще води Йордан Цонев от Движение за права и свободи. Рядко присъстващия на постоянните съвещания Делян Пеевски от Движение за права и свободи също зае мястото си. В началото депутатите поздравиха парламентарния ръководител Вежди Рашидов за рождения му ден.

Дали ще има един златен пръст при гласуването на държавното управление. Едни 10 10 отсъстващи. Това е огромният въпрос през днешния ден.

Мнението изрази Михал Камбарев от Продължаваме промяната пред Euronews Bulgaria преди началото на днешното пленарно съвещание. Той назова проектокабинета „ Габровски “ „ Политически Франкенщайн “.

„ Не виждаме никаква експертност, както Борисов декларира, нищо равноотдалечено, виждаме политически кабинет от някогашни фрагменти на Национална движение „Симеон Втори", на Движение за права и свободи, някакви кръпки “ , изясни Камбарев.

Според него кабинетът “Габровски “ няма да бъде определен през днешния ден, а „ ще се търси какъв брой послушковци могат да бъдат обезпечени за третия мандат “.

„ Продължаваме промяната “ ще бъдат до един в залата и ще гласоподават „ срещу “, подсигурява Камбарев. Същото направи и Мая Димитрова от Българска социалистическа партия за България:

„ Изобщо не разясняваме личен състав. Това е държавно управление на ГЕРБ и нашето решение е да не го поддържаме. Нито професионалните качества обсъждаме, нито имена. Българска социалистическа партия години наред води битка против модела „ ГЕРБ “ и няма по какъв начин в този момент да подкрепим техен кабинет. “

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР