На извънредно заседание в сряда, насрочено по инициатива на новия

...
На извънредно заседание в сряда, насрочено по инициатива на новия
Коментари Харесай

Върховната Рада отказа да разгледа законопроекти на Зеленски

На изключително съвещание в сряда, планувано по самодейност на новия президент на Украйна Владимир Зеленски, Върховната Рада отхвърли да прегледа импортираните от него два законопроекта за промени в изборната система. Не бяха събрани задоволително гласове за внасяне на документи за разглеждането им от Народното събрание. Това предава ТАСС, представена от " Фокус ".
„ За страдание, не успяхме да включим в дневния ред нито един от законопроектите “, съобщи ръководителят на Радата Андрей Парубий след резултатите от съответните гласувания и закри съвещанието.
Инициативата на Зеленски за смяна на изборното законодателство получи поддръжката на единствено 92 депутати, а за процедурата за реализиране на покупки за изборната акция – 127 гласа.
Текстът на препоръчаните от Зеленски промени в изборния кодекс включваше понижаване на бариерата за влизане в Народното събрание от 5% на 3%, както и преход от пропорционална мажоритарна система към извънредно пропорционална изборна система. Втората самодейност на президента е техническа и се отнася до процедурите за възлагане на публични поръчки по време на предизборната акция. Основната полемика обаче породи на днешната среща по въпроса за партийните листи.
Председателят Андрей Парубий съобщи, че текстът на законопроекта, който е влезнал в Народното събрание, не включва въпроса за отворените описи. Политикът съобщи, че самият той е препрочитал законопроекта два пъти. „ Бях сюрпризиран и отчаян, че първата законодателна самодейност на президента Зеленски беше въвеждането на затворени партийни описи. Преди няколко дни от тази естрада имаше заричане за въвеждане на отворени описи. Но за събаление, препоръчаната ни система е с напълно закрити партийни листи “- сподели ръководителят.
Ръководителят на президентската администрация на Украйна Андрей Богдан съобщи вечерта на 21 май, че Зеленски е за приемането на изборен кодекс с отворени описи, само че това е „ невероятно заради позицията на депутатите от Радата “. В това отношение, добави той, има компромис във връзка с затворените описи. „ Промените в настоящото законодателство посредством общо единодушие на ръководителите на фракции, депутати и сегашния президент ще се отнасят точно до изключването от текста на закона на правилото, регламентиращо мажоритарната система, както и понижаване на преходната преграда от 5 на 3%. Това е компромис “, изясни той.
Въпреки това, както сподели Нестор Шуфрич, народен представител от „ Опозиционната платформа - За живот “, в сряда по време на изключително съвещание на Радата, депутатите „ цинично са измамили “ президента. „ Ще кажа, че през днешния ден беше много цинично да се упреква някой за това, за което се договорихме през вчерашния ден “, сподели той. " Ако сте се съгласили, че през днешния ден ще разгледаме подобен законопроект, не би трябвало да заблуждавате никого и незабавно да кажете на президента, че не сте съгласни. “
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР