На извънредно заседание в последния си ден правителството в оставка

...
На извънредно заседание в последния си ден правителството в оставка
Коментари Харесай

В последния си ден: Кабинетът отпусна 397,8 млн. лв. за 302 общински проекта за ВиК, пътища, техническа и социална инфраструктура

На изключително съвещание в последния си ден държавното управление в оставка взе решение 397,8 млн. лева от бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството да се обезпечат за целево финансиране на общински планове за ВиК, пътища, техническа и обществена инфраструктура.

По покана на Министерство на финансите локалните администрации подадоха 740 плана за над 1,5 милиарда лева От тях бяха утвърдени за финансиране е 302 плана. Средствата са предопределени за 196 общини с население от общо 5,9 млн. поданици. Основен аршин за асортимент на плановете е съществуването на планова подготвеност с позволение за градеж, когато такова се изисква.

Освен това с решението се цели да се подсигурява финансирането на оптимален брой общини, като се обгръщат 74% от общините в България и 87% от популацията на страната по данни на Национален статистически институт. За да се реализира равнопоставеност, според от популацията на обособените общини са въведени оптимални прагове за финансиране на един план, както и оптимален предел за финансиране за дадената община.

От утвърдените планове за финансиране през 2022 година 141 броя са за ВиК инфраструктура, на стойност 156,8 млн. лева (39% от финансирането). За реорганизация на пътища са утвърдени 148 плана на стойност 218,8 млн. лева (55%). За създаване на техническа инфраструктура се финансират 7 плана, на стойност 12,2 млн. лева (3%). За осъществяване на ремонт на читалища в здания общинска благосъстоятелност са утвърдени 6 броя планове на стойност 10,1 млн. лева (3%).

Необходимите средства за осъществяване на плановете за 2022 година следва да се обезпечат от бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството за 2022 година посредством преструктуриране на разноските по бюджета на Министерство на регионалното развитие. Следва служебният министър да подпише контракти с общините за осъществяване на плановете, като те ще се финансират 30% предплатено, а останалите средства ще се изплащат от време на време след показване на документи за осъществени действия.

Списък на предложенията за целево финансиране на капиталови планове на общините за обекти на техническата и обществената инфраструктура може да видите.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР