На извънредно заседание в понеделник народните представители ще гласуват за

...
На извънредно заседание в понеделник народните представители ще гласуват за
Коментари Харесай

Депутатите ще си замразят заплатите в понеделник

На изключително съвещание в понеделник народните представители ще гласоподават за заледяване на заплатите им. Тогава също ще се организира второто четене на законопроекта за актуализация на държавния бюджет и удължаването на изключителното състояние до 13 май.

Днешното изключително пленарно съвещание стартира с кворум от 124 депутати. Те влизаха в залата на дребни групи, с цел да се записват. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева помоли да останат единствено тези, които ще се изричат. Освен това прикани останалите в залата, да сядат на разстояние един от различен.

Народното събрание се трансформира от висша институция на републиката в институционален придатък на министър-председателя. Българска социалистическа партия няма да поддържа плана на решение за работата му, сподели зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Кристиан Вигенин по време на дебата по тази тематика.

„ Сега търсите метод по какъв начин още веднъж да пуснете Народното събрание, въпреки и единствено за няколко дни. Участвахме градивно в напъните да бъде открит метод за безвредна работа в изискванията на зараза, само че през днешния ден няма да подкрепим решението, което е препоръчано. То дава релативно допустим механизъм за деяние, само че не взема решение двата фундаментални казуса, които ние отхвърляме. Факт е, че удостоверява изключителния режим на работа с изключителни съвещания, свикани от ръководителя на Народното събрание. Второ, удостоверява отводът от парламентарен надзор, какъвто би бил полезен”, аргументира Вигенин позицията на левицата.

По думите му и за двете условия няма особени причини, изключително що се отнася до второто. Няма никаква опасност за министър и народен представител в зала за 240 индивида. „ Това решение не е обвързвано с сигурността и сигурността на народните представители, а е обвързвано с желанието да допринесете за цялостния комфорт на държавното управление за интервала на изключителното състояние “, продължи Вигенин.

Становището му е, че Народното събрание не е издържало теста. „ Днес сме по-мразени от всеки път. В миг, когато стотици хиляди българи в предприятията не престават работа, ние затваряме. Вижте по какъв начин работят касиерите в магазините, водачите в публичния превоз, служителите на реда. С какво ние сме по-ценни, с цел да не продължим нашата работа? Да не приказваме за лекарите и медицинския личен състав като цяло, които с риск за здравето си не престават да са на предна линия “, посочи зам.- ръководителят на ПГ на "БСП за България ". В миг, когато хората са без приходи, Народното събрание, наред с министри, членове на кабинет, президент, по автоматизиран механизъм усилват заплатите си, означи Вигенин и то "без да работим или най-малко без да работим в естествения режим “.

„ Трупа се не просто ненавист - уточни той - а гняв против всички нас. Макар че отговорността е на първо място ваша, ние не бихме желали да я носим, само че сме принудени. Наясно сме, че през днешния ден и в понеделник са последните ни съвещания за много дълъг интервал напред. Правителството желае и несъмнено ще получи цялостна независимост до 13 май за времето на удълженото изключително състояние и второ, да взима и харчи 10 милиарда заеми, както откри за добре “.

Лидерът на "Воля " Веселин Марешки - този път без да се крие зад защитно облекло, отговори на социалистите в духа на 90-те години на предишния век - че не би трябвало да взимат значими решения, тъй като през историята са ни вкарвали в стопански рецесии. "Аз ви обичам, господин Вигенин, само че като човек ", сподели Марешки. При което Валери Жаблянов му изясни, че всяко ръководство допускало неточности и подсети на аптечния необут, че желае да е част от кабинета.

Заместник-председателят на парламентарната група на Движение за права и свободи Йордан Цонев също взе думата и означи, че дали депутатите ще работят не е персонален въпрос, а институционален. „ Нямаме никакво желание да слагаме под заплаха работата на най-важния орган на българската конституционна уредба, на българската народна власт... Има конституционна наредба какво се случва, в случай че депутат почине, само че няма догадка, в случай че е болен и трайно време е в болница. Ако 121 се заразим, не стопира ли работа Народното събрание наложително. Институционален ли е въпроса, институционален е ", уточни Цонев.

По въпроса за депутатските заплати той посочи, че ршенето на парламентарната група на Движение за права и свободи е това нарастване за заплатите и освен то, да го дарят там, където има потребност. „ В поддръжка на това ще кажа, че всички направиха някаква дарителска акция. Всички народни представители, всички партии ", добави Цонев. Той регистрира, че 26 души е групата на Движение за права и свободи и те са създали подаяние малко повече от най-голямата парламентарна група и два пъти по-голямо от втората по величина парламентарна група. "Това е дарението единствено в формалната сметка. Отделно от това нашата група и нашата партия направи дарения и в другите лечебни заведения и в другите райони ", съобщи още той.

"Не сме говорили за това и не бихме си разрешили, тъй като считаме, че това е наш дълги съпричастност към сложното състояние, в което се намира целия ни народ. Тъй като отваряте думата за заплатите и най-големият донор в страната е народен представител от Движение за права и свободи. Г-н Делян Пеевски. Така че не ни говорете тук от тази естрада за заплати и за други неща. Ние сме поели уговорката и го изпълняваме без да подвигаме звук, тъй като по този начин разбираме съпричастността си към хората ", акцентира Цонев.

Славчо Атанасов от „ Обединени патриоти” направи забележка на Цонев и помоли сътрудниците си да работят по-бързо. Бившият пловдивски кмет акцентира, че залата е разплодник на вируси и не желае още веднъж съвещанието на депутатите да продължи 13 часа.

Веселин Марешки пък се обиди на Йордан Цонев и съобщи от трибуната, че той най-вече способства с дарения.

Председателят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова не пропусна да отвърне, че се получава по този начин, че като има изключително състояние, внезапно почнало доста да се приказва кой какво подарява. Тя посочи, че Българска социалистическа партия няколко пъти е предложила заледяване на депутатските заплати, само че постоянно предложенията били отхвърляни с аргумента "популизъм ". Нинова добави, че в действителност не става въпрос единствено за депутатски заплати, ами и за още доста други административни длъжности - министри, президент, членове на КЕВР, омбудсман, "600 индивида " най-малко, по думите на водача на левицата. Тя означи, че Българска социалистическа партия отново ще внесе предложение за заледяване на заплати, само че с по-задна дата.

По време на дебата още веднъж се чуха отзиви за опцията за отдалечени съвещания и гласувания, само че терзанията на ръководещите бяха, че такава алтернатива не се дава съгласно конституцията и ще би трябвало да се търси тълкувателно решение на Конституционния съд.

В последна сметка болшинството реши, че Народното събрание ще продължи да заседава и в изключително състояние. В пленарната зала ще остават депутатите, които са ангажирани с съответния законопроект, който се преглежда. Гласуването ще става на два стадия с поетапното влизане на партиите. След това резултатите се обобщават и се оповестяват от ръководителя на Народното събрание. В пленарната зала депутатите ще би трябвало да сядат на разстояние един от различен.

Депутатите ще се записват 1 час преди съвещание и ще гласоподават 30 минути след привършване на разискванията. Кворумът ще се регистрира посредством компютъризираната система за гласоподаване.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР