На извънредно заседание на Комисията по бюджет и финанси депутатите

...
На извънредно заседание на Комисията по бюджет и финанси депутатите
Коментари Харесай

Депутатите приеха нулева ставка на ДДС за хляба, решението не е окончателно

На изключително съвещание на Комисията по бюджет и финанси депутатите гласуваха 0% Данък добавена стойност на хляба. Комисията обаче отхвърли намаляването на данъка от 20 на 9 на 100 върху олиото, плодовете, зеленчуците и други селскостопански произведения.

За диференцирането на ставката имаше разнообразни оферти от ГЕРБ и от " Възраждане ", само че вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев предизвести, че загубите за хазната ще бъдат съществени, а резултатът - подозрителен.

" 790 млн. на годишна база коства това предложение, само че другото, което желая да кажа, е, че особено за земеделските производители, що се отнася до животновъди, плодове и зеленчуци, в разходната част има планувани средства за стратегии за подкрепяне на тези производители ".

Остра полемика провокира и срокът за увеличение на акциза върху тютюневите произведения, с което ще се стигне и до поскъпване на цигарите. Окончателно текстовете ще бъдат гласувани по-късно, защото са нужни спомагателни информации, предаде БНР.

В актуализацията на бюджета е заложено повишаване на лимита на новия държавен дълг до 10 милиарда и 300 милиона лв.. Финансовата рамка е изчислена при инфлация от 11.9 на 100 и стопански напредък от 2.9 на 100. 

Днес депутатите гласоподават на второ четене актуализацията на държавния бюджет. С нея би трябвало да бъде обезпечен прехвърлянето за увеличение на пенсиите от 1 юли, както и антикризисните ограничения. Във вторник на изключително съвещание бюджетът влиза и в пленарна зала.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР