На извънредно заседание днес правителството взе решение 397,8 млн. лв.

...
На извънредно заседание днес правителството взе решение 397,8 млн. лв.
Коментари Харесай

МС заседава извънредно, отпусна 397,8 млн. за 302 общински проекта за ВиК, пътища и инфраструктура

На изключително съвещание през днешния ден държавното управление взе решение 397,8 млн. лева от бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството да се обезпечат за целево финансиране на общински планове за ВиК, пътища, техническа и обществена инфраструктура. Това заяви Правителствената осведомителна работа.

По покана на Министерство на финансите локалните администрации подадоха 740 плана за над 1,5 милиарда лева От тях бяха утвърдени за финансиране е 302 плана. Средствата са предопределени за 196 общини с население от общо 5,9 млн. поданици. Основен аршин за асортимент на плановете е съществуването на планова подготвеност с позволение за градеж, когато такова се изисква. Освен това с решението се цели да се подсигурява финансирането на оптимален брой общини, като се обгръщат 74% от общините в България и 87% от популацията на страната по данни на Национален статистически институт. За да се реализира равнопоставеност, според от популацията на обособените общини са въведени оптимални прагове за финансиране на един план, както и оптимален предел за финансиране за дадената община.

От утвърдените планове за финансиране през 2022 година 141 броя са за ВиК инфраструктура, на стойност 156,8 млн. лева (39% от финансирането). За реорганизация на пътища са утвърдени 148 плана на стойност 218,8 млн. лева (55%). За създаване на техническа инфраструктура се финансират 7 плана, на стойност 12,2 млн. лева (3%). За осъществяване на ремонт на читалища в здания общинска благосъстоятелност са утвърдени 6 броя планове на стойност 10,1 млн. лева (3%).

Необходимите средства за осъществяване на плановете за 2022 година следва да се обезпечат от бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството за 2022 година посредством преструктуриране на разноските по бюджета на Министерство на регионалното развитие. Следва служебният министър да подпише контракти с общините за осъществяване на плановете, като те ще се финансират 30% предплатено, а останалите средства ще се изплащат от време на време след показване на документи за осъществени действия.

Списъкът на предложенията за целево финансиране на капиталови планове на общините за обекти на техническата и обществената инфраструктура, както и съглашението за целево финансиране на капиталов план на община са оповестени на държавната страница в интернет:

Правителството утвърди плана на Програма „ Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ 2021-2027 година

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на плана на Програма „ Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ 2021-2027 година
Програмата е създадена в поддръжка на политиката за по-интелигентна Европа посредством поощряване на новаторския и образован стопански преход на Европейския съюз.
Бюджетът на програмата е в размер на 1 095 010 853 евро, от които 885 510 000 евро е финансовото присъединяване на Европейския съюз и 209 500 854 евро е националното съфинансиране.

Програмата ще извършва характерна цел за развиване и усилване на потенциала за научни проучвания и нововъведения и на внедряването на съвременни технологии. Тя ще се поддържа посредством стабилно развиване на българската научноизследователска и иновационна екосистема. По този приоритет ще се поддържат дейности, посредством които ще се подобрят както слабостите в екосистемата, по този начин и потенциала, представянето и връзката сред обособените нейни детайли, като ще се увеличи успеваемостта на тяхното взаимоотношение, интеграцията им в европейското и световно пространство за реализира на оптимален резултат и резултати в интерес на интелигентната икономическа промяна. В допълнение, този приоритет адресира постигането на цел за Развитие на умения за умна специализация, промишлен преход и предприемачество на Програмата. Чрез нея ще се поддържа развиването на човешкия капитал и на такива познания, умения и компетентности в предприятията, неналичието на които биха довели до загуба на личен състав, заради цифровата и зелена промяна на стопанската система.

Специфична цел Усвояване на изгодите от цифровизацията на жителите, сдруженията, изследователските организации и обществените органи на Програмата ще бъде подкрепена посредством приоритет за Цифрова промяна на обществения бранш. По този приоритет е планувана поддръжка, посредством която ще се способства за добиване на оптимални изгоди за научните организации, бизнеса и обществото от цифровата промяна на обществения бранш, както и ще се увеличи количеството и качеството на инструментариума за разбор на обществените данни. Ще бъдат подкрепени вложения в две посоки - обезпечаване на условия за преход към ръководство и стопанска система, учредени на данни, и застраховане на високо равнище на национална киберсигурност.

България ще взе участие в Световното ревю ЕКСПО 2025 в Осака

Правителството утвърди присъединяване на Република България в Световното ревю ЕКСПО 2025 в гр. Осака, район Кансай, Япония. То ще се организира в интервала 13 април - 13 октомври 2025 година Държавата ще построи павилион от най- високия клас - вид „ А ", със застроена повърхност от 600 кв. м., който ще даде опция страната ни пълноценно да показа своята визия за бъдещето и да затвърди и надгради позитивния си имидж пред японската общност, а и пред света.

Участието ни в Световното ревю ЕКСПО 2025 в Осака ще даде удобна опция за реклама на страната ни, на българските производители и експортьори, както и на българските научни достижения и артикули за реализирането им на интернационалните пазари. България ще може да показа своите неповторимите естествени и културни дадености за разпространение имиджа ни на туристическа дестинация. България и българските компании ще получат опцията да открият бизнес контакти и да обменят опит.

Одобрено е преобразуването на основани със специфични закони на съображение член 62, алинея 3 от Търговския закон държавни предприятия

Министерският съвет одобри Решение за одобрение на преобразуването на основаните със специфични закони по реда на член 62, алинея 3 от Търговския закон държавни предприятия, на съображение § 2, алинея 2, изречение последно от Преходни и заключителни разпоредби на Закона за обществените предприятия в административни структури или в търговски сдружения.
Като резултат от приемането на предлагания план на акт се чака да се извърши условието на § 2, алинея 2, изречение последно от Преходни и заключителни разпоредби на Закона за обществените предприятия за приемане на стратегия за превръщане на основаните със специфични закони на съображение член 62, алинея 3 от Търговския закон държавни предприятия, както и да се извърши мярка 236 C10.R7 от Плана за възобновяване и резистентност.

Правителството даде безплатно на Министерството на финансите пространства на закрития Национален компенсационен жилищен фонд

Министерският съвет одобри решение, с което пространствата, освободени вследствие на закриването на Националния компенсационен жилищен фонд, намиращи се в постройката на бул. „ Княз Ал. Дондуков “ № 2а, се дават безплатно за ръководство на Министерството на финансите.
В резултат на признатия акт, Министерството на финансите ще задоволи потребността си от спомагателен сграден фонд.

150 млн. лв. за нарастване на учителските заплати и по-високите разноски на учебните заведения

Правителството утвърди разпределението на спомагателните 150 млн. лв. от актуализацията на бюджета за общини и министерства, които финансират просветителни институции.

Средствата са за увеличение на възнагражденията и за компенсиране на нарасналите разноски за прехрана и храна в системата на предучилищното и учебното обучение. С част от тях от 1 септември 2022 година ще бъдат увеличени заплатите на учителите с 5%, а на непедагогическия личен състав в детските градини и учебните заведения - с 4 на 100.
Общините ще получат 102,3 млн. лева, Министерството на образованието и науката - 10,4 млн. лева, Министерството на културата -1,4 млн. лева и Министерството на младежта и спорта- 400 хиляди лева

С 35,5 млн. лева ще се добавят средствата за национални стратегии за развиване на образованието.

Първи транш за заплати на просветителните посредници

Правителството отпусна 2 736 581 лева за хонорари и командировки на просветителни посредници и обществени служащи. Това е предплатено заплащане за юли, август и септември 2022 година за 652 учебни заведения, включени в националната стратегия „ Подкрепа на просветителните посредници и обществените работници”.
Чрез тази нова стратегия са обезпечени възнагражденията на посредниците до края на 2022 година. Тя бе основана, с цел да продължи тяхната работа, откакто в края на юни завърши финансирането по план „ Подкрепа за триумф ". Част от средствата са и за работа с родителите на учениците от учебни заведения с централизация на възпитаници от уязвими групи.

Други 12 203 лева се дават на общините за подкрепяне на екипите за обсег, които работят по Национална стратегия „ Заедно за всяко дете”. Средствата са за 19 общински учебни заведения и четири детски градини. С още 85 800 лева ще се финансират 9 детски градини и 28 общински учебни заведения. Те са за взаимни действия с родители, с цел да бъдат ангажирани и фамилиите в процеса на обгръщане и включване на децата и учениците в системата на предучилищното и учебното обучение.

Отпускат се парите за докторантските стипендии от 1000 лева

Държавните висши учебни заведения и научните организации ще получат 5,2 млн. лева, с цел да усилят докторантските стипендии от 750 на 1000 лева, реши кабинетът. Повишението беше заложено при актуализацията на бюджета. Повече пари ще вземат 3259 докторанти в постоянна форма на образование в държавни университети и на 223 докторанти в постоянна форма на образование в научни организации.
Увеличението е обвързвано с по-високите разноски за прехрана на живот и влиза в действие от 1 юли 2022 година През последните над 10 години докторантските стипендии бяха 500 лева

Със същото разпореждане на държавното управление се дават и 1,8 млн. лева за нарастване на отпусканите от страната средства за наеми и хранене в 34 студентски общежития и 20 стола, ръководени от „ Студентски столове и общежития “ ЕАД. В резултат на това през идната академична година наемите в тези общежития ще запазят сегашните си равнища, а отстъпката в студентските столове на сдружението ще се увеличи.

1500 лева минимална заплата за академични учител

Минималната заплата за учител във виеше учебно заведение се усилва от 1300 на 1500 лв. със задна дата от 1 юли 2022 година За задачата държавното управление отпусна още 20 млн. лв. за възнагражденията на университетския състав в държавните университети. Парите ще бъдат употребявани за повишение на заплатите както на асистентите, по този начин и на останалите преподаватели.

Допълнителните 20 млн. лева ще бъдат предоставени на 33 държавни висши учебни заведения с общо 11 512 души научен състав, включително 1956 асистенти. Средствата ще бъдат разпределени измежду университетите след реализирано единодушие със Съвета на ректорите на висшите учебни заведения в Република България и синдикатите във висшето обучение.
Очаква се с покачването на възнагражденията да се насърчат повече младежи да вземат участие в състезания за преподаватели, което от своя страна да докара до възобновяване и развиване на университетския състав.

Правителството утвърди резултатите от българското присъединяване в постоянното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство

Правителството утвърди отчета на Република България от постоянното съвещание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство, извършено на 18 юли 2022 година
Министрите организираха продан на отзиви по предлагането за Регламент по отношение на устойчивата приложимост на артикули за растителна отбрана. Република България акцентира, че е значимо да бъдат регистрирани другите изходни позиции и характерните особености в обособените страни членки, а за земеделските стопани да бъдат обезпечени задоволително ефикасни други възможности на химичните артикули за растителна отбрана, които към сегашния миг не са налични.

Комисията показа настояща информация по отношение на положението на селскостопанските пазари, по-специално вследствие на нашествието в Украйна. Страната ни съобщи, че ограниченията за изключителна поддръжка следва да се подхващат бързо, да са оптимално опростени, лесни за използване и с необятни параметри, тъй че да дават опция на страните членки да отговорят на националните и районни специфики. В допълнение Република България осведоми, че изпитва усложнения на пазара и спад на цените в резултат на навлизането на продукция от Украйна, от която огромни количества биват осъществени на българския пазар на цени, които са надалеч под себестойността на българската зърнена и маслодайна продукция.

Европейската комисия показа настояща информация по отношение на процеса на одобрение на Стратегическите проекти по отношение на осъществяването на новата Обща селскостопанска политика. Република България осведоми Съвета, че понастоящем се организира систематичен разговор за разискване на обособените детайли на Стратегическия проект, тяхното изясняване и предприемане на дейности за отразяване на бележките на Комисията по плана на Стратегически проект на Република България. Страната ни прикани Комисията да вземе допустимо най-бързо решение за дерогация от условията на Добро екологично и земеделско положение 7 (относно ротация на културите) и Добро екологично и земеделско положение 8 (минимален дял на земеделска повърхност предопределена за непроизводствени цели) за 2023 година, с цел да се даде опция на фермерите да вземат своите индустриални решения.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерството на стопанската система и промишлеността

Правителството утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерството на стопанската система и промишлеността за 2022 година за потребностите на Комисията за отбрана на потребителите в размер на 99 600 лв.. Средствата са за увеличение на разноските за личен състав за възнаграждение на хонорари на личния състав по извънтрудови правни отношения, по отношение на разширение обсега на контролната активност по използването на Решение № 181 на Министерския съвет от 30 март 2022 година за изменение и допълнение на Програмата за прилагане на филантропична помощ за лица, търсещи краткотрайна протекция в Република България в резултат на военните дейности в Украйна.

Министерският съвет одобри законопроект, с който се вкарват значими промени в Закона за електронното ръководство

С препоръчаните промени се вземат решение основни въпроси от първостепенна значимост за въвеждането на действително електронно ръководство. Измененията са ориентирани към удобства за жителите и бизнеса, които доста ще понижат административната тежест и ще ускорят обслужването, което страната и общините са длъжни да дават по закон.
Основните оферти за смяна са следните:

- Електронните услуги ще могат да се декларират без дипломиран електронен автограф от физически лица - с цел да ги заявим, ще е нужно единствено да влезем със средство за електронна идентификация с уместно равнище на сигурност, след което ще подаваме заявката, попълвайки онлайн форма.

- Отпадат удостоверенията, които администрацията изисква от жителите. Нужната информация ще се събира служебно. Общините ще бъдат обезщетени като приходите от отпадналите удостоверения ще им бъдат възобновени съразмерно от централния бюджет.

- При декларирано единодушие, в системата за несъмнено електронно връчване ще бъде допустимо електронно връчване на актове, фишове и наказателни постановления. За задачата се предлага изменение на член 43 от Закон за административните нарушения и наказания, с който се уреждат редът за връчване на фиш, електронен фиш, акт за определяне на административно нарушаване, формирани в отсъствието на нарушителя, или наказателно разпореждане.

- Отпадат като условие всевъзможни хартиени документи и други физически носители (вкл. стикери) за доказване на данни за лица или обекти, които са вписани в указател.

- Ще бъдат понижени таксите за административни услуги, когато те се дават по електронен път. Регламентира се института на медиатора при даване на административни услуги. Така хората, които не употребяват осведомителните технологии, ще бъдат улеснени и няма да се постанова да пътуват до по-голямо обитаемо място, с цел да заявят административна услуга. Такива медиатори могат да бъдат Български пощи, библиотеките и всеки, който има офиси наоколо до жителите.

- Създава се опция за цялостна електронизация на административни процеси посредством включване на спомагателни лица като първоначални админи. Ще се вкара обвързване за служебно даване на информация за субекти отвън държавната администрация, които вземат участие в административното обслужване.

- Налага се обвързване за водене на регистри в електронен тип, в това число посредством система за централизирано ръководство на регистри. Ако бъде призната от Народното събрание, нормата влиза в действие след година и половина, като в този период системата би трябвало да е подготвена и данните да бъдат мигрирани към нея.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР