На извънредно заседание депутатите трябва да гласуват бюджетите на Държавното

...
На извънредно заседание депутатите трябва да гласуват бюджетите на Държавното
Коментари Харесай

Започна извънредното заседание за Бюджет 2021

На изключително съвещание депутатите би трябвало да гласоподават бюджетите на Държавното публично обезпечаване и на Здравната каса на второ четене. Парламентът събра кворум и стартира работа с разглеждане на Закона за бюджета на НЗОК, заяви Българска национална телевизия.

Здравният бюджет се усилва с близо 600 млн. лева като над 400 млн. от тях са нарастване на парите за лечебни заведения. Социалният бюджет е също с рекордно високи разноски поради предстоящото нарастване на пенсиите с 5% от 1 юли. Увеличава се и минималната пенсия до 300 лева, както и таванът на пенсиите до 1440 лева Заради това нарастване дефицитът, който се получава по бюджетът и ще бъде съфинансиран от държавният бюджет е над 6 милиарда лева

Преди съвещанието на Народно събрание беше свикана бюджетна комисия.

Депутатите взеха решение да отдръпват своето предложение единствено седмица, откакто беше признато, а точно смяна в Закона за потребителските заеми, с която се вкарва таван на неустойките на бързите заеми. Според потребителски организации и националният омбудсман това може да бъде във щета на потребителите, поради което от ГЕРБ отдръпват предлагането си със свикването на тази незабавна бюджетна комисия.

Ето какво сподели преди гласуването ръководителят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова:

" Става въпрос за смяната в закона за потребителския заем, която предходната седмица Народно събрание гласоподава през данъчния закон и беше подкрепена вследствие на реакцията на адвокатското съсловие на омбудсмана, на госпожа Мая Манолова и изискванията да сътвори едно публично напрежение върху тези текстове, ние взехме решение да ги оттеглим и да останат старите текстове в Закона за потребителския заем. Да бъдат гласувани " за ", да бъдат признати и до края на седмицата да имаме бюджет на страната за 2021 година. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР