На границата с Турция са задържани 206 нелегални имигранти за

...
На границата с Турция са задържани 206 нелегални имигранти за
Коментари Харесай

МВР: Около 400 нелегални имигранти са задържани на границата ни с Гърция и Турция от началото на 2019 г.

На границата с Турция са арестувани 206 незаконни имигранти за интервала от 1 януари до 31 октомври 2019 година На границата с Гърция те са 184. Най-често срещаните националности са от Афганистан, Ирак, Иран, Пакистан, Сирия. Това осведомят от Министерството на вътрешните работи.

От началото на 2019 година чиновници на Групово дело "Гранична полиция " са предотвратили 2122 опита за незаконно влизане на българо-турската граница и 3795 опита за незаконно влизане в България на българо-гръцката граница, показват от Министерство на вътрешните работи. На въпрос дали са подхванати спомагателни ограничения по отношение на спора в Сирия, от Министерство на вътрешните работи дават отговор, че по границата с Турция се организират охранителни дейности, които са непрекъснати и не свързани с съответния спор. Продължава и провеждането на профилираната полицейска интервенция за противопоставяне на противозаконната миграция.

Зоната на Главно полицейско ръководство Малко Търново, което е най-активното направление на българо-турската граница, е усилена с спомагателен брой чиновници и коли с нараснала проходимост, показват още от Министерство на вътрешните работи. Постоянно наблюдаване за навреме откриване на групи се прави и посредством Тристранния контактен център на Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево, като се поддържа непрестанен продан на информация с турските гранични управляващи.

Един от методите за защита и наблюдаване на границата е провеждането на полети с хеликоптерите на Специализирания отряд за въздушно наблюдаване на Групово дело "Гранична полиция ", които са оборудвани със системи за наблюдаване. Използват се също по този начин ръчни термовизионни камери, портативни системи за наблюдаване и принадлежности за нощно виждане. В края на 2018 година са въведени и дронове, а от средата на 2019 година, за обезпечаване на високо рисковите сектори от външната граница на Европейски Съюз, се употребяват и нови портативни периметрови системи за наблюдаване. Доставени са и нови транспортни средства, означават от Министерство на вътрешните работи.

За наблюдаване на българо-турската граница се употребява построената Интегрирана система за наблюдаване (ИСН), чийто обсег е уголемен през 2019 година, показват от Министерство на вътрешните работи като допълват, че се употребяват още стационарни постове за техническо наблюдаване, мобилни системи за наблюдаване, периметрови сигнално-охранителни системи и сензорни линии. Министерство на вътрешните работи има и одобрен проект за реагиране със лични сили и средства при изключителна обстановка вследствие на повишен миграционен напън по границата на България с Турция. В него са избрани дейностите на всички структури на министерството. Подготвени и написани са още и съответни действия за подготовка и реагиране от всички способени държавни структури. Изготвени са планове за въвеждане на военнослужещи и техника от Министерството на защитата за подкрепяне на Министерство на вътрешните работи в дейностите по защита на границата, осведомят от Министерство на вътрешните работи.

В отговор на въпрос за техническата обезпеченост на Групово дело "Гранична полиция " от Министерство на вътрешните работи изясняват, че се обезпечава следгаранционна поддръжка на наличните механически средства и системи за гранично наблюдаване, както и за поетапна замяна на част от самостоятелните механически средства за наблюдаване. Част от тези действия са обезпечени с финансови средства, а друга част са декларирани за обезпечаване посредством европейско финансиране.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР