На грандиозната проява по случай 50-годишнината на ансамбъл Българче бяха

...
На грандиозната проява по случай 50-годишнината на ансамбъл Българче бяха
Коментари Харесай

Юбилеен концерт събра няколко поколения певци, танцьори и музиканти в Търново

На грандиозната демонстрация по случай 50-годишнината на отбор „ Българче ” бяха събрани 7765 лв. за нови принадлежности
 vt1  vt2  vt3  vt5  vt6  vt7
С величествен концерт бе празнувана в събота вечерта 50-годишнината на Детско-юношеския отбор /ДЮФА/ „ Българче ” във Велико Търново. Събитието събра няколко генерации артисти, музиканти и танцьори, които свириха, извиха красиви гласове и тропнаха кръшни хора. На сцената на Двореца на културата и спорта „ Васил Левски ” пред над 1500 души аудитория се изявиха сегашни ученици на ансамбала, както и ветерани. Търновци се завърнаха от Америка, Австралия, Канада и други краища на света, с цел да вземат участие в концерта.

Изпълненията на две подиуми подвигнаха на крайници публиката, която непрекъснато аплодираше стотиците фолклористи. Присъстващи плачеха от неспокойствие.

„ Магията на фолклорното изкуство е извънредно мощна и който се е докоснал до националната музика и танци, ги тачи цялостен живот ”, уверен е Петър Петров, началник и хореограф на ансамбъла. На тържеството участва и Михаил Дюлгеров, който през 1968 г е основал групировката. Той приветства феновете и участниците в концерта със стихове.

Сред публиката бяха първите участници в ансамбъла от 1968-1975 година.
От продадените с благотворителна цел билети на цена 5 лв. за концерта са събрани 7765 лв.. С тях ще бъдат купени нови музикални принадлежности.

„ Няма някогашни и сегашни артисти, музиканти и танцьори. Гордейте се, че тази зала е цялостна с хора, пристигнали да се насладят на магията на националното изкуство. Това е доказателство, че във Велико Търново са съхранени българския дух и обичаи ”, съобщи кметът на Велико Търново Даниел Панов, който също е усвоявал уроците по родолюбие в ансамбъла.

Той разгласи, че община Велико Търново е осигурила нови северняшки носии на изпълнителите, както и 5000 лв. за турне в Будапеща. Министерството на образованието е отпуснало на групировката 5000 лв.. Ансамбълът бе почетен с почетния знак на кмета на Велико Търново. Съюзът на музикалните и танцови дейци присъди „ Сребърна лира ” за диригентите на оркестъра и на националния хор-доц.Митко Димитров и Галя Иванова. Отличието „ Златна лира ” пък получи ръководителят на ансамбъла Петър Петров.

Равносметката сочи, че над 4000 деца са минали през школата на ДЮФА “Българче ”, който към този момент половин век разнася славата на българската галактическа музика по целия свят и въплъщава родните багри, жизнеспособност, величие и младост. Младите актьори при Общинския детски комплекс във Велико Търново са завладели публиката на над 3000 концерта в страната и чужбина. Техните осъществявания са били приветствани допълнително от 50 страни. Талантливите реализатори са пели, свирили и танцували на подиуми в Гърция, Турция, Чехия, Унгария, Полша, Русия, Австрия, Германия, Франция, Белгия, Тайланд, Обединените арабски емирства. Всички, които са гледали осъществяванията на смайващите танцьори и чули изкусните музиканти и надарени певици на ансамбъла, остават вечно подвластни на българския фолклор.
 vel  vel2  vel4  Снимки: Ростислав Грънчаров
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР