На фона на ударното печатане на пари от страна на

...
На фона на ударното печатане на пари от страна на
Коментари Харесай

Американците закъсаха за дребни

На фона на ударното отпечатване на пари от страна на Федералния запас в поддръжка на националното стопанство за справяне с пандемията от COVID-19, много дребни предприемачи се натъкват на ненадейно усложнение - нямат монети, които да връщат на потребителите на услугите им.

Сред тях е и Чарлз Баукас, който всяка заран кара до шестте офиса на "Чейз банк " в Сан Диего "на лов " за дребни. Всъщност, обичайна му утринна обиколка е била до осем клона, само че два от тях не работят с монети, алармира пред организация "Блумбърг " господин Баукас. Петдесет и петгодишният притежател на Coin Hut Laundromat - компания, в която хората могат да перат и сушат движимостите си в машини, работещи с монети - е в задънена улица: с изключение на клиентите, при него идват и съседи просто да им скапва пари. Сутрешната "експедиция " лишава към два часа на Баукас, а общата сума на получените монети е в размер на едвам 120 щ. $, тъй като банките му лимитират на дребните, които да обменят против банкноти на клиентите. Това постанова да се търсят различни източници: най-много приятелите и фамилията.

Подобни проблеми имат и доста други предприемачи. Освен че активността им е лимитирана от болестта, тя, явно, е спряла и потока от монети в стопанската система. Хората посещават по-рядко магазините, доста от които остават затворени с всичките отлежаващи в касите дребни. Дори по-едрите търговци усещат дефицита: мнозина са сложили табелки на входовете, с които приканват клиентите да си приготвят точни пари или да заплащат с карти.

Някои дефинират явлението като народен недостиг на монети. По публична информация на щатското финансово министерство обаче, през април в обращение е имало дребни за 47.8 милиарда щ. $ против 47.4 милиарда $ година по-рано. Което значи, че монетите просто не са на вярното място и евентуално са по домовете, в касите на затворените магазини и, може би, в банките.

Дори в бързо цифровизиращия се актуален свят, кешът се употребява в 49% от заплащанията под 10 щ. $, сочи изследване на клона на Федералния запас в Сан Франциско. Което докара до чудноват тип ликвиден проблем - липса на 75 цента за прилагане на перални или сушилни. "Това е непредвиден пробив в активността ни, който никой от нас не си е представял ", споделя Браян Уолас - президент и основен изпълнителен шеф на асоциацията на предприемачите от сектора Coin Laundry Association, която съставлява към 2000 компании на територията на страната. Малка част от тях оферират различни системи за заплащания: към 20% от пералните имат варианти за картови разплащания, а 27% одобряват кредитни карти. Което съществено затруднява активността им и лишава клиентите от значима услуга.

Председателят на Федералния запас - Джеръм Пауъл - изрази убеденост, че дефицитът на дребни е краткотраен и ще бъде преодолян. За задачата щатският монетен двор е нараснал производството, а централната банка е основала група с присъединяване на лица от бизнеса за справяне с ситуацията.

Сред предложенията от Coin Laundry Association и от National Automatic Merchandising Association, която съставлява продавачите на машините, са Федералният запас да разпределя спомагателни количества монети и с приоритет да ги доставя до "бизнеса за потребителски услуги в съответни сериозни точки от инфраструктурата ". Друго явно решение е да се заплаща на хората за трансформиралия се в изключително скъп неизползват малък кеш. Например, работещата в Уисконсин "Къмюнити Стейт банк ", е давала по 5 щ. $ бонус на всеки клиент, върнал монети на стойност 100 щ. $.

Господин Баукас пък си има личен избавителен проект - да взема от потребителите банкноти и да пуска пералните машини ръчно. Като в това време изяснява на съседите си и на жителите на близките здания да не идват при него за монети, тъй като дефакто го изхвърлят от бизнеса. И го принуждават да върви за дребни в банките вместо тях.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР