На фона на третата вълна от новия коронавирус учените съсредоточиха

...
На фона на третата вълна от новия коронавирус учените съсредоточиха
Коментари Харесай

Отново в Азия: друг опасен вирус, пренасян от прилепи, притесни учените

На фона на третата вълна от новия ковид учените концентрираха вниманието си върху Азия, където се оказва, че върлува различен, по-опасен вирус.

Опасенията на научната общественост изрази Супапорн Вашараплуесаде, шеф на Центъра по опазване на здравето и инфекциозни болести към Червения кръст в Тайланд.

В момента вниманието ни е ориентирано към този вирус, който се споделя нипа. За него към момента няма лекуване и равнището на смъртност е много високо – сред 40 и 75%, разяснява Вашараплуесаде за BBC, уточнявайки, че вирусът също се предава от животните на индивида, като негов максимален преносител са прилепите.

Вирусът нипа е класиран измежду първите 10 инфекции, които биха натоварили най-силно системата на публичното опазване на здравето във всяка страна по калкулации на Световната здравна организация.

По информация на здравните специалисти най-лошто при този вирус е, че разполага с дълъг инкубационен интервал – до 45 дни. Основните признаци на болестта са кашлица, болки в гърлото и изнемощялост.

Именно огнище на вируса в Малайзия през 1998 година докара до гибелта на 100 души.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР