На фона на сухата безснежна и топла зима, първите мартенски

...
На фона на сухата безснежна и топла зима, първите мартенски
Коментари Харесай

Валежите в началото на март - надежди за добра зърнена реколта в Добруджа

На фона на сухата безснежна и топла зима, първите мартенски дъждове вдъхват вяра за пшеницата в Добруджа . Запасите от влага в почвата обаче към момента са едвам на половина на миналогодишните, излиза наяве от репортаж по Нова телевизия.

Състоянието на посевите от пшеница в Добруджа все още е положително , само че са нужни още превалявания, считат експертите. Те се притесняват, че реколтата може да бъде провалена от внезапно захлаждане. Фермерите се притесняват и за реализацията на продукцията си.

" Състоянието е бих споделил положително до доста положително, зависи от другите посеви - по кое време са засети, по кое време са поникнали. В момента пшеницата е във фенофаза изправяне на розетката ", сподели проф. Иван Киряков, селекционер от Добруджанския аграрни институт, началник на отдел " Селекция на зърнено-житни и бобови култури ".
 Елените и сърните - новият зложелател на родните зърнопроизводители
Елените и сърните - новият зложелател на родните зърнопроизводители

Пишат до Румен Радев, че стадата им тъпчат реколтата, а рогата пукали гумите на тракторите

Пшеницата навлиза в сериозна фаза на развиване и опасенията са от измръзване, защото през последните четири години нормално се следи внезапна смяна в температурите даже и през април .

" Ако температурите паднат под минус 5, минус 6, в границите на 7 до 10 часа, към този момент имаме едно затормозяване, преохлаждане на пшеницата, което значително може да се отрази и по-нататък върху продуктивността``, показа проф. Киряков.

Производителите пък се притесняват за реализацията на продукцията си, тъй като себестойността й е висока .

" Скъпи торове, които всички сътрудници напазарувахме на високите цени, скъпи препарати за растителна отбрана, които са нараснали от 15 до 30%. Много скъпи семена, с 30% по-висока цена ", показва Мария Дикова, зърнопроизводител.

Пазарната цена на пшеницата сега е 43 ст./кг, а себестойността на продукцията на Мария - 57 ст. Затова и стоката от миналогодишната годишна продукция залежава, а тя е принудена да построява нови хранилища. Пренасищането на пазара идва главно от украинския импорт евтино.

" Подкрепа няма от страната и това е несериозно: ще се отвори спешния запас, който е 16 млн. евро на 38 млн. дка земя, какъв брой ще получим - по 1 лев на декар?! ", пита Дикова.

Основната грижа на стопаните в този момент е да освободят складови пространства за пшеницата до новата беритба.
 Цената на хляба скача над 3 лева при връщането на Данък добавена стойност
Цената на хляба скача над 3 лева при връщането на Данък добавена стойност

Внос за българския пазар на украинска пшеница няма
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР