На фона на скорошният бум на сделки в медийната сфера

...
На фона на скорошният бум на сделки в медийната сфера
Коментари Харесай

Защо Европа няма свой Netflix и Amazon Prime Video?

На фона на скорошният взрив на покупко-продажби в медийната сфера в Съединени американски щати, в това число придобиването на  Metro-Goldwyn-Mayer от Amazon за 8,5 милиарда $ и сливането сред WarnerMedia и Discovery Inc., европейските магнати в развлекателната промишленост най-вероятно съжаляват за пропуснатите благоприятни условия през годините.

В продължение на пет години най-големите медийни компании в Европа търсят покупко-продажби по същата причина, по която го вършат аналозите им оттатък океана – те се нуждаят от повече консолидация, с цел да могат да се съревновават със стрийминг платформите като Netflix, Amazon Prime Video и Disney+, написа Алекс Уеб за.

В съвсем всички случаи обаче тези опити не донесоха никакви резултати. Френският медиен конгломерат Vivendi SA, зад който стои милиардерът Винсент Болоре, не един път опита да построи европейски аналог на Netflix, като всеки опит приключи с неуспех. Същото важи и за Mediaset SpA на някогашния италиански министър-председател Силвио Берлускони. В същото време във Англия анализаторите показват ITV Plc като най-вероятната цел за придобиване в бранша, само че до през днешния ден тя продължава да е самостоятелна.

Икономическата действителност в стийминг бизнеса е такава, че той не може да бъде сполучлив без мащаб. Ако даден оператор оператор има бизнес в няколко страни, той няма потребност предаване, което да е шлагер във всяка една или няколко от тези страни. Достатъчно е това предаване да доближи задоволим брой хора, тъй че то да оправдае първичната си инвестиция.

Представете си, че сте продуцент, който желае да направи политически трилър от 10 епизода, който ще коства 100 млн. $. Нека назовем този сериал Game of WandaCards. Netflix е наличен в 190 страни. Ако GoWC успее да притегли 300 хиляди фенове в Съединени американски щати и всеки един от тях носи доходи на компанията от 216 $ в границите на три години (което е типично за компанията), то Netflix ще се нуждае от по-малко от 1000 спомагателни фенове на всеки един от останалите пазари, с цел да оправдае разноските по продукцията. Това са единствено 0,01% от към 9,4-те млн клиенти на Netflix в Германия, съгласно данни на Digital-i Ltd.

Проблемът на Европа е, че медийният й пазар е мощно фрагментиран – над 11 хиляди телевизионни канала, множеството от които към момента се финансират посредством рекламното наличие, стопански модел, при който цената на всеки обособен фен е по-малка, в сравнение с при стрийминг услугите. Дори най-разпространения в Европейски Съюз майчин език – немският, покрива единствено 95 млн. души, главно в Германия, Австрия и Швейцария. Това прави доста по-трудно оправдаването на бюджет от 100 млн. $ за обещано предаване.

Продуцентите, несъмнено, биха могли да основат предаване, което да опитат да продадат на задгранични дистрибутори. Пример за това е триумфът на предавания по платената тв услуга SkyTV на Comcast Corp немски престъпен сериал Babylon Berlin, който притегли почитатели в Съединени американски щати, Англия и в други страни. Sky е единственото изключение, когато става дума за неналичието на консолидация в Европа. Услугата се предлага в Италия, Германия и Англия, като на трите пазара тя разполага с общо 24 млн. клиенти. Това и разрешава по едно и също време да харчи повече за премиум наличие и да продава права за интернационално лъчение на други оператори.

Мащабът е предизвикателство дивизията на Vivendi - Canal+, която разполага с 8,2 милиона клиенти на родния си френски пазар и още 6 милиона в Субсахарска Африка. В съпоставяне с 204-те млн. клиенти на Netflix и 74-те млн. на Disney+, Canal+ е изправен пред доста по-големи финансови опасности, когато продуцира сериали, защото те могат да не доближат нужния брой хора. Компанията се нуждае от комплицирани съглашения за финансиране с интернационалните сътрудници, като да вземем за пример Westdeutscher Rundfunk, Британския кино институт или Фландърския кино фонд, с цел да може да продаде правата за лъчение на продукцията на разнообразни пазари. Същевременно с това Netflix може да финансира един сериал и незабавно да го направи наличен в 190 пазара.

Това е частично повода Болоре да стартира да уголемява каузи на Vivendi в Telecom Italia SpA през 2015 година и да опита да придобие Mediaset на Берлускони през 2016 година Той искаше да има по-голям пазар. И двата опита приключиха с неуспех. При първия италианците не се усещаха комфоротно с концепцията, че френски вложител ще управлява главната телекомуникационна мрежа на страната, а при втората казусът бе в конфликт на огромни егота.

Създаването на общоевропейски съперник на Netflix би лишило години, даже при подписване на голям брой покупко-продажби от сходен мащаб. Правилата, които имат за цел да обезпечат медиен плурализъм, и  строгите регулаторни правила ще обезпечат спомагателни усложнения.

В Европейски Съюз напредъкът остава муден и раздробен: Mediaset има 12% от ProSiebenSat.1 Media SE, най-голямата частна телевизия в Германия, и сплотява италианския и испанския си бизнес в ход, който може да проправи пътя към по-големи покупко-продажби. Във Франция RTL Group SA и Bouygues SA възнамеряват да обединят локалните си телевизионни канали, финансирани посредством рекламно наличие.

Докато обаче Netflix показва от ден на ден европейски продукции, с цел да форсира растежа си отвън Съединени американски щати, тези старания на фирмите в Европа наподобява прекомерно дребни и прекомерно закъснели. Анализаторите чакат американския колос да генерира 5,8 милиарда $ свободен паричен поток през 2024 година, което е два пъти повече от ITV, RTL и Mediaset взети дружно. Става все по-трудно човек да си показа сюжети, при които повече покупко-продажби могат да оказват помощ на Европа да се съревновава дейно със стрийминг колосите от Съединени американски щати.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР