На фона на шумно прокламираната среща на високо равнище на ...

На фона на шумно прокламираната среща на високо равнище на

Ще се окаже ли катастрофално ранното отказване от изкопаемите горива?

На фона на шумно прокламираната среща на високо ниво на Организация на обединените нации за климата (COP 26) в Шотландия при започване на ноември и скока на стойностите на енергията от един връх към различен , може да ви е простено в случай че се чудите, без значение на вижданията ви за изменението на климата, наистина ли опитите за ограничение на производството и потреблението на изкопаеми горива може да имат нещо общо с стойностите им, които се покачват толкова шеметно в последно време . Съвсем не, отвръща по-консервативното крило на климатичното лоби, тази финална рецесия елементарно посочва , че би трябвало да преминем към по-чисти енергийни източници по-бързо, написа .

Дори Фатих Бирол, началник на Международната организация по енергетика (МАЕ), настоява , че "преходът към чиста енергия е решаване на казусите , които виждаме на маркетите на газ и електрическа енергия през днешния ден , а не причината за тях ". Такива възгледи макар че не издържат на инспекция , както би удостоверил даже незадълбочен взор към личната статистика на МАЕ, написа за Bloomberg Ричард Куксън, началник на проучванията и фонд управител в Rubicon Fund Management. Още по темата17 окт 2021 08:50847 окт 2021 23:00151Правителствата по целия развъртян свят дадоха обещание да намалят драстично потреблението на изкопаеми горива и въведоха разпоредби и графици за това. За положително или лошо, те бяха подтикнати освен от тези , които се страхуват от трагични климатични смени , само че и от капиталова общественост , която желае да печели прилична възвръщаемост и в това време да се чувства добродетелна. Оттук и голямата мода към фондовете, отчитащи екологичните, обществените и управническите фактори (ESG), изчерпателен термин за група казуси , които имат доста малко общо с изключение на духа на времето. Компаниите, които копаят и добиват неща от земята или продават неща, които произвеждат доста газове, нормално не се радват на благоразположението на ESG фондовете, даже в случай че имат прелестни структури на ръководство .

Разбира се, ниските цени на енергията през финалните години изиграха своята функция , само че далеч по- огромна подбуда за изобилно лошото показване на енергийните фирми в световните показатели за акции през финалното десетилетие е държавното контролиране и общата демонизация на авоарите на енергийните фирми . Чудно ли е въобще , че тези фирми намалиха сензитивно вложенията , освен в нови находища , само че и за добиване на максимума от съществуващите? Инвестициите в изследвания за петрол и газ са намалели съвсем наполовина сред 2015 и 2020 година , съгласно МАЕ. Като цяло вложенията в изкопаеми горива спаднаха до 588 милиарда $ предходната година от 1 трилион $ през 2015 година Разбира се, този спад беше остър от пандемията от Covid-19, само че истината е, че даже и съгласно цифрите на МАЕ вложенията понижават от години.

Настоящите вложения са извънредно незадоволителни , с цел да бъдат в крайник с евентуалното световно издирване на енергия през следващите години. С изключение на предходната година, общото издирване на енергия растеше с към 2% годишно през финалните 10 години и евентуално ще продължи да набъбва най-малко със същия ритъм , съгласно BP. По- огромната част от нарастването на търсенето идва от разрастващите се стопански системи . Можете да видите това в търсенето на петролни артикули като бензин, реактивно гориво и други сходни . Сред 34-те членове на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) - всъщност клуб на богатите страни - това издирване е непроменено през финалните 10 години. В страните отвън Организацията за икономическо сътрудничество и раз то се покачва с 3% годишно. В Китай набъбва с 5,5% годишно и наподобява съвсем няма интерес от страна на ръководещите в страната да се заемат с ограничение потреблението на изкопаеми горива.

Проблемът е, че възобновяемата енергия съставлява малка част от общото енергийно предложение . Ръстът на възобновяемите източници не съумява даже да даде отговор на растежа на общото глобално издирване на енергия. Прочетете това изречение още веднъж . Самата МАЕ споделя , че с актуалните политики и графици, вложенията в петрол и газ би трябвало да бъдат със стотици милиарди долари по-високи всяка година, единствено с цел да се даде отговор на евентуалното издирване . При липса на такива вложения не трябва да се учудвате, в случай че стойностите на енергията се покачват - евентуално с доста повече. Настоящият скок на стойностите на природния газ евентуално е единствено началото. Разбира се, по-високите цени ще доведат до спомагателни вложения , само че наподобява малко евентуално те да са задоволителни . И може да се появят в области като въглищата, които са по-евтини от, да речем, природния газ, само че и доста по-замърсяващи.

Източник: dnes.bg