На фона на шумните политически скандали един тъжен факт някак

...
На фона на шумните политически скандали един тъжен факт някак
Коментари Харесай

България изчезва, лакомията - не

На фона на шумните политически кавги един печален факт някак остава подценен - и от политиците, и от жителите. България се топи и това надалеч не е единствено вестникарско заглавие. Според до 2040 година ще бъдем едвам 5 милиона.
Тази устойчива наклонност е определяна още преди 20 години като злополука. Но до момента в който не стане действителност, очевидно няма да се вземат същински ограничения.
В множеството партийни стратегии този проблем е написан като главен. Разписани са и ограничения за неговото решение. Бодрата политическа промяна през 4 години ни твърди по какъв начин ще направи всичко допустимо, с цел да останат младите в България и негативният приръст да мине в историята.
Реалността е друга - надалеч не всички млади остават да работят у нас, а все по-малко са тези, които основават деца. Защо? Главно поради икономическата обстановка - приходите са ниски, а разноските от дълго време са на европейско равнище.
Любимата дъвка на политиците е грижата за младите. Но действително какво е направено, с цел да бъдат те подтиквани да основават фамилии? Данъчни облекчения ли имат, преференциални условия за обезпечаване на жилища или, примерно, задоволително места в детските градини?
Младите у нас са най-ощетени, тъй като живеят в перманентна рецесия. Цяло благополучие е, в случай че и двамата в фамилията работят. Огромна необичайност е и двамата да са с висок приход. А изцяло невероятно е, в случай че не са деца на богати родители, да живеят без заеми и лизинги. Като прибавим и влошаващата се през няколко години икономическа обстановка - ето ги аргументите младите да бягат в чужбина.
Цял кортеж от държавни управления се пробват да трансферират отговорността върху бизнеса - не създавал положителни работни места, не осигурявал съответно възнаграждение. Да, в множеството случаи е по този начин, само че господа управниците скъсват по 10 кожи от същия този бизнес. Факт е, че той може да процъфти единствено към управническата върхушка. Неслучайно най-богатите компании са тези, които смучат пари от страната. И същата тази страна има наглостта да упреква останалите, че не действат както би трябвало. Да напомним: по към 500 компании всяка година стопират да работят. Защо? Заради отличния бизнес климат, естествено.
Покрай пандемията известна част от работещите в чужбина се завърнаха у нас. Но кои? Изследователи показват, че става дума основно за сезонни служащи. Другите, които имат същинска трудова претовареност в Западна Европа, не си и помислят за връщане, тъй като то крие опасности. На първо място - риск от вторично обедняване, тъй като извоюваните в чужбина пари бързо свършват. И след него идват всички останали опасности, тъй като като си безпаричен, мъчно ще създадеш семейство. А и по какъв начин ще го издържаш? С гол национализъм не можеш да платиш сметките, таксите и налозите.
Последното изследване на демографските проблеми удостовери още нещо, което всички виждаме - популацията на България освен че понижава, само че и се струпва в няколко града. И в случай че персоналната орис като семейство и деца зависи главно от индивида, то това скупчване на хора в няколко места и обезлюдяването на България е виновност напълно на некадърните ръководства в последните 30 години.
България изчезва, лакомията - не. И тя е надалеч освен при политиците, които са под прожекторите. Тя е на всички равнища в държавната подчиненост, заразила е цялата администрация. Пак поради естеството на ръководството.
 До 2040 година България се стопява до 5 милиона До 2040 година България се стопява до 5 милиона
Драстичен отвесен дисбаланс, подбуден от липса на младо население и превес на застаряващото. Това демонстрира проучване на фондация " Фри...
Луксозни игрища в села със стотина души.
Фалшиви обиколки на четири колела за разведряване на настроението в прованса.
Безброй " дадени " милиони защо ли не, усвоени от наши хора.
Да, тези по селата не са наши. Те са останки от комунизма, с който се боримЕ.
Онези по чужбина - също не са наши. Да си стачкуват пред посолствата там, не ни пречат. Пък партиите, за които гласоподават, ще ги биемЕ.
 Младите у нас понижават с близо 10 000 годишно Младите у нас понижават с близо 10 000 годишно
С близо 10 000 души на година у нас се топят младежите. Това демонстрират данните, написани в Национална тактика за младежта 2021 &nd...
Няма да давам образци с други страни, тъй като на никое място не са управлявали такива безконтролни еднокнижници.
Но въпреки всичко - сбъдната приказка е страна, в която влакчето от огромния град към дребните обитаеми места е на 20 минути. Дори да ти се постанова да работиш, можеш умерено да си пътуваш заран и вечер, както и вършат хората там.
У нас до множеството села няма безусловно никакъв превоз. Преобладаващата част от къщите са порутени, улиците - също, няма здравни служби, а учебните заведения се продават. Кметовете се виждат в знамение кое по-напред да оправят с мизерните си бюджети.
Ето тази картина би трябвало да имат пред очите си всички, които желаят да ръководят. И да я трансформират - освен на думи.
Автор: Евелина Гечева
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР