На фона на протестите на медицинските специалисти заради ниското заплащане,

...
На фона на протестите на медицинските специалисти заради ниското заплащане,
Коментари Харесай

Кардиолог с месечна заплата 57 000 лева слага стентове на здрави хора

На фона на митингите на медицинските експерти поради ниското възнаграждение, става известно, че кардиолог в регионалната болница в Пазарджик е получил заплата от 57 000 лв. за януари.

За последващите месеци възнаграждението му също е почти такова. Това сподели следствие на Васил Иванов за новото предаване „ Неделята на NOVA”.

Д-р Петър Лазов е един от тримата инвазивни кардиолози в лечебното заведение. Той слага стентове по анемичен способ на хора със сърдечни проблеми. Заплащането за този труд на всички места в страната е сред 4000 и 8000 лв., даже в частните лечебни заведения. Някои от светилата в сърдечната хирургия получават и по 12 000 лв..

Здравната каса заплаща на лечебните заведения 4 500 лв. за тази процедура, а лечебните заведения дават до 15% от тези пари на лекаря, който я прави. В Пазарджик шефът на болничното заведение дава на доктор Лазов близо 50%. Така той получава по към 2 000 лв. за 30-минутната намеса.



В следствието си от малкия екран разкриват, че доктор Лазов, с цел да взема още повече пари, прави процедурата безусловно на „ конвейр “ и вижда потребност от слагане на стент на всеки пациент, пристигнал на обзор при него. Слагал стентове и на изцяло здрави хора, като ги заблуждавал, че имат притеснение на кръвоносен съд в сърцето.

Екипът на „ Неделята на NOVA” прави опит. Сдобива се с коронарография на фиктивен, изцяло здрав човек. Коронарографията е проучване, при което в кръвта се слага цветно вещество и по-късно с уред се прави видеозапис на кръвоносните съдове на сърцето и се вижда дали някъде има притеснение и дали има потребност от слагането на стент.

След това демонстрират коронарографията на няколко водещи експерти от столични лечебни заведения и те бяха безапелационни, че в сърцето на „ пациента” няма притеснение на нито един кръвоносен съд.

За по-сигурно публицистите се съветват и със светилото в кардиологията и кардиохирургията у нас – проф. Генчо Начев, шеф на кардиологична болница „ Св. Екатерина “. Той удостовери, че проблеми със съдовете в сърцето на индивида няма.

След това „ пациентът” отива на обзор при доктор Лазов. В частния му кабинет, където той също преглежда против възнаграждение, със скрита камера отива и кореспондентка под прикритие, която се показва за брачна половинка на подставеното лице. Виждайки коронарографията, медикът декларира, че на мъжа би трябвало да се сложи стент на дясната артерия.

Д-р Лазов отхвърли да получава 57 000 лв. месечна заплата от пазарджишката болница, както и това, че слага стентове на здрави сърца.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР