На фона на постоянно покачващи се цени на природния газ

...
Коментари Харесай

Защо България не купува повече от по-евтиния азерски газ

На фона на непрекъснато покачващи се цени на природния газ и предстоящото ново огромно нарастване от 1 октомври, все по-често се повдига въпросът за увеличение на вноса на азерски газ в България. Точно в този момент той е по-евтин от съветския, защото формулата за ценообразуване не е обвързана с тържищата - съответните стойности са комерсиална загадка, само че става въпрос за 40-50% по-ниска цена. Миналата година обаче беше противоположното - доставения от " Газпром " газ беше по-евтин от азерския, тъй като зависи от борсовите показатели, а тогава те бяха стигнали исторически най-ниските си равнища от към 5 евро/мВтч. В момента са на исторически връх от 70 евро/мВтч (137 лева./мВтч).

Логиката е, че в случай че България купува повече от евтиния в този момент азерски газ, ще успее да задържи покачването на цените за вътрешния си пазар, които от април до септември към този момент се удвоиха от 33.2 лева./мВтч до 69.4 лева./мВтч. А прогнозите са, че от 1 октомври ще има ново нарастване от към 25% и цената ще приближи 90 лева./мВтч. И макар че даже новата цена ще е доста по-ниска от тази по европейските газови тържища, за българския стандарт това е сериозно висока стойност, която неизбежно ще окаже още по-силно влияние върху цените на парното и тока. Особено като се има поради, че КЕВР е считал цените с планирана стойност на газа от 45.76 лева./мВтч за целия интервал от 1 юли 2021 година до 30 юни 2022 година (за юли, август и септември междинната стойност е 59 лева./мВтч).
Въпрос на тръби или не напълно
От началото на тази година, с стартирането на Трансадриатическия газопровод (TAP), България получи опция да стартира контрактуваните още през 2013 година доставки на газ от Азербайджан - 1 милиарда куб. м на година (около 33% от националното потребление). Според контракта това би трябвало да се случва през газовата връзка с Гърция, само че защото в миналите две-три години държавното управление на ГЕРБ насочи старания към продължението на " Турски поток ", а не към този план, при започване на 2021 година интерконекторът не беше подготвен. А завършването му се отсрочи за средата на 2022 година
Бившият министър председател Бойко Борисов постоянно правеше PR акции по трасето на междусистемната газова връзка България-Гърция, само че напъните му бяха ориентирани към съветският директен газопровод " Турски поток ". Фотограф: Пресцентър Министерски съвет
" Азерският снабдител няма обвързване да доставя количества на друга точка на доставка или да влиза в договаряния с " Булгаргаз " за споразумяване на връзките, по отношение на неизградения газопровод сред България и Гърция, в това число за промяна на точката на доставка ", изясняват от държавния газов снабдител за " Капитал ".

Въпреки това бяха извършени договаряния с азерите за краткотрайна промяна на входната точка - през гръцката Неа Месемврия, която е точката на свързване сред TAP и гръцката газопреносна мрежа, и по-късно през Кулата към мрежата на " Булгартрансгаз ". Постигнато съглашение бе за единствено една четвърт от контрактуваните количества (около 8% от вътрешното потребление) през интервала от януари до края на септември, когато към оня миг (края на 2020 г.) се очакваше газовата връзка да проработи. Към днешна дата обаче срокът за стартиране на газовата връзка с Гърция е 1 юли 2022 година " След като стартирането в употреба на интерконектора България - Гърция беше още веднъж отсрочено, " Булгаргаз " стартира нови договаряния с азерската компания и контракти продължение на съглашението за доставка по различния маршрут до 1 юли 2022 година, освен това с по-големи количества спрямо тези по настоящото съглашение ", настояват още от " Булгаргаз ".

Реално в идващите 6 месеца България ще може да получава към една трета от газа по азерския контракт (12% от вътрешното потребление).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР