На фона на отчайващите данни за разпространението на COVID-19 по

...
На фона на отчайващите данни за разпространението на COVID-19 по
Коментари Харесай

Ваксина срещу COVID-19 постигна 90% ефективност

На фона на отчайващите данни за разпространяването на COVID-19 по света, една от разработките на ваксина против ковид даде ненадейно положителни резултати. Първите междинни резултати от третата фаза на клинични изпитвания на продукта на Pfizer/BioNTech демонстрират 90% успеваемост, оповестиха производителите през днешния ден. Третата фаза е последната преди приемане на позволение за приложимост, в нея препаратът се тества върху доста по-голяма група пациенти - сред няколкостотин и няколко хиляди.

Резултатите надминават сензитивно упования на специалистите. Регулаторните органи към този момент оповестиха, че са подготвени да одобрят и ваксина, която даде 50% успеваемост. От " Пфайзер " допълват още, че не се следят съществени странични резултати на тяхната ваксина.

" Днес е огромен ден за науката и човечеството. Първите резултати от третата фаза на нашите клинични изпитвания демонстрират, че нашата ваксина е способна да предотврати заразяване с COVID-19 ", разгласи доктор Алберт Бурла, основен изпълнителен шеф на компанията.

Европейската комисия в началото подписа три предварителни съглашения за доставка на милиони ваксини с три компании - AstraZeneca, Sanofi-GSK и Johnson & Johnson. Впоследствие бяха реализирани сделки и с CureVac, Moderna и Pfizer/BioNTech. Дори да има утвърдена ваксина обаче, нейното произвеждане и доставка са извънредно комплицирана задача и първоначално имунизацията ще се слага с преимущество на хората от първа линия и рисковите групи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР