На фона на очертаващото се ново разделение в Европа след

...
На фона на очертаващото се ново разделение в Европа след
Коментари Харесай

56% от избирателите на БСП ни искат в съюз с Русия и Беларус -

На фона на очертаващото се ново разделяне в Европа след началото на съветската инвазия в Украйна близо два пъти повече българи биха предпочели страната да бъде в съюз с НАТО и Европейски Съюз, в сравнение с са тези, които биха избрали съюз с Русия.

В рамките на национално представително проучване на публичното мнение, извършено на терен в интервала 6-16 юни 2022 година от „ Алфа Рисърч “ по поръчка на Институт Отворено общество – София, над 39% от интервюираните декларират, че България би трябвало да се нарежда в съюз със страните от НАТО и Европейски Съюз при положение на ново разделяне в Европа сходно на това от времето на Студената война. За съюз със страни като Русия и Беларус се афишират 23% от запитаните, а близо 7% биха предпочели различен вид на държание на страната. Хората, които не могат да преценяват или не дават отговор на въпроса, са близо 31%.

Привържениците на съюз с НАТО и Европейски Съюз съставляват максимален дял от интервюираните във всички възрастови групи.

Подкрепата за сходен съюз измежду младите и дейните е по-силно изразена, като доближава 41% (срещу 14% за съюз с Русия) измежду хората на възраст сред 18 и 30 година и до 46% измежду тези на възраст сред 31 и 40 години (срещу 17% за съюз с Русия). От хората на възраст сред 41 и 50 години 41% са за съюз с НАТО и Европейски Съюз, а 24% избират съюз с Русия. Сред по-възрастните поддръжката за западната ориентировка на страната понижава, само че продължава да е по-голяма от тази за съюз с Русия. 35% от интервюираните на възраст сред 51 и 60 години, както и измежду тези над 61 години се изричат в поддръжка на съюз с НАТО и Европейски Съюз против надлежно 23% (в групата 51-60 години) и 31% (в групата над 61 години) предпочитащи съюз с Русия.

Привържениците на съюз с НАТО и Европейски Съюз преобладават измежду симпатизантите на четири от осемте политически партии, които през юни 2022 година получават поддръжката на над 4% от деклариралите подготвеност да гласоподават на парламентарни избори.

Партиите с преобладаващи настройки измежду гласоподавателите за съюз с НАТО и Европейски Съюз са:

Демократична България ( 96% от симпатизантите са за съюз с НАТО и Европейски Съюз, 0% са за съюз с Русия)
Продължаваме промяната ( 68% от симпатизантите са за съюз с НАТО и Европейски Съюз, 14% са за съюз с Русия)
ИТН (65% от симпатизантите са за съюз с НАТО и Европейски Съюз, 13% са за съюз с Русия)
ГЕРБ (58% от симпатизантите са за съюз с НАТО и Европейски Съюз, 12% са за съюз с Русия)

Партии с преобладаващи настройки измежду гласоподавателите за съюз с Русия са:

Българска социалистическа партия (21% от симпатизантите са за съюз с НАТО и Европейски Съюз, 56% са за съюз с Русия)
Възраждане (17% от симпатизантите са за съюз с НАТО и Европейски Съюз, 49% са за съюз с Русия)
Български напредък (25% от симпатизантите са за съюз с НАТО и Европейски Съюз, 38% са за съюз с Русия)
Сред последователите на Движение за права и свободи господства групата на хората, които не могат да преценяват или не дават отговор – 48%, до момента в който близо 23% се изричат в поддръжка на съюз с НАТО и Европейски Съюз, а 21% са за съюз с Русия .

Колебаещите се преобладават и в групата на интервюираните, които не са решили за кого ще гласоподават (47% не могат да преценяват или не дават отговор, 33% са за съюз с НАТО и Европейски Съюз, а 14% са за съюз с Русия), както и в групата на тези, които декларират, че няма да гласоподават (42% не могат да преценяват или не дават отговор, 24% са за съюз с НАТО и Европейски Съюз, а 26% за съюз с Русия).

Цитираните данни са от национално представително проучване на публичното мнение, извършено измежду пълнолетното население на страната през интервала 6-16 юни 2022 година по метода на директно стандартизирано изявление с таблети по домовете на респондентите. Респондентите са подбрани посредством двустепенна стратифицирана извадка по район и вид обитаемо място с квота по признаците пол, възраст и обучение. Проведени са 1000 ефикасни изявленията. Максимално възможно общоприетоо отклоняване на национално равнище при 95% гаранционна възможност: +/-1.58% при 50-процентен дял. Изследването на терен е извършено от „ Алфа Рисърч “ в границите на план финансиран от Институт Отворено общество – София.

Данните са оповестени в рубриката „ Факти и данни “ на страницата на Институт Отворено общество – София в интернет. В тази графа нормално се разгласяват акценти или данни по съответни въпроси, които постоянно са част от проучвания, които имат по-широк обсег.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР