На фона на нарастващия тормоз върху независимите медии в България,

...
На фона на нарастващия тормоз върху независимите медии в България,
Коментари Харесай

”Репортери без граници``: Иван Гешев като главен прокурор ще засили натиска на прокуратурата върху журналисти

„ На фона на възходящия тормоз върху самостоятелните медии в България, вероятността за назначението на Иван Гешев на длъжността основен прокурор на страната на 24 октомври допуска, че прокуратурата може да ускори натиска върху публицистите още повече. “
Това се споделя в публикуваното преди минути мнение на Международната организация „ Репортери без граници “ (RSF). Неправителствената организация, която следи за свободата на словото в международен мащаб сигнализира за сериозна опасност за независимостта на обществените медии в България и афишира, че е потресена от политическия напън, който докара до свалянето на водещ от програмата на държавното национално радио (БНР) в България, а по-късно и прекъсването на ефира на самата радиостанция за повече от пет часа на 13 септември.

RSF осведоми международната общност, че Силвия Великова, която работи в БНР от 26 години и е известна с сложните си изявленията и провокативни въпроси, е научила на 12 септември, малко преди на идващото си предаване правосъдната система на идната заран, че управлението е решило да я смъкна от програмата неотложно. Великова е уверена, че отстраняването й е директно обвързвано с несъгласията към назначението на идващия основен прокурор на България, което се случва без нормалната процедура за обществен асортимент, а встъпването му в служба е идващия месец.

„ Този ​​опит да бъде „ забит “ публицист, с цел да бъде предпазен единствения претендент на ръководещата партия за длъжността основен прокурор, илюстрира неналичието на самостоятелност на общественото лъчение на България и контрола, който някои политици упражняват над публицистичната му линия “, сподели Полин Адес -Мевел, началник на бюрото на Европейския съюз и на Балканите на RSF.

Въпреки че управлението на БНР продължава да оправдава петчасовото спиране на предаването за „ механически случай “, министър председателят Бойко Борисов трябваше да се намеси обществено, с цел да призове за възобновяване на Великова, показват още от „ Репортери без граници “. В разпратената информация се показва още, че програмният шеф, виновен за отстраняването на Великова, е заставен да подаде оставка, а след следствие прокуратурата декларира, че " не може да се откри връзка " сред нейното премахване и прекъсването на излъчването. Въпреки това основният редактор на БНР Даниела Кусовска обществено заяви, че генералният шеф на БНР Светослав Костов е получил напън „ от доста високо равнище “ да смъкна Великова от ефир.

„ Ситуацията е толкоз сериозна, че президентът Румен Радев съобщи през седмицата, че в България свободата на словото е в рецесия. „ Спирането на националното радиоразпръскване още веднъж сподели нуждата да се откри кой ръководи публичните медии и по какъв начин “, сподели той. " Очевидно е, че страната се ръководи по нечий телефон, а не посредством институциите, както е естествената европейска процедура. ", цитират президента RSF.

Магистратският тормоз над самостоятелните медии се ускори фрапантно през последните месеци в България, която е на 111-о място от 180 страни в Световния показател за независимост на печата на RSF за 2018 година, пишат за край в известието си „ Репортери без граници “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР