На фона на напрежението в университетите по повод новия процес

...
На фона на напрежението в университетите по повод новия процес
Коментари Харесай

Мними доценти и професори уплътняват и нови поточни линии за дипломи

На фона на напрежението в университетите във връзка новия развой на акредитация на вузовете , за което и направи преднамерено съвещание Комисията по обучение към 48-то Народно заседание, в news.bg получен един сигнал за непозволено академично израстване в УНСС.

От 2020 година се реализира по нов метод - по едно и също време за обещано професионално направление във всички университети - концепцията е да се реализира по-ясна диференциация на качеството на образование. Очакваше се това да докара и до " изчистване " от несвойствени действия с ограничаването един учител на главен трудов контракт да взе участие в акредитацията единствено на едно висше учебно заведение. Или така наречен летящи професори. На този стадий няма информация някои от университетите да е изгубил своите професори или пък да се е отказал от някоя от неспецифичните си стратегии , по които създава на конвеир студенти и дипломирани висшисти.
 Акредитационният съвет желае от вузовете акцент върху мощните им специалности
Акредитационният съвет желае от вузовете акцент върху мощните им специалности

За 24 специалности не е получено писмо от ректорите на университетите

Напротив, в разискването в отрасловата комисия стана ясно, че новостите освен не са отстранили досегашните дефицити, само че водят до още изкривявания, като да вземем за пример несвойствено за даден вуз направление да се оказва по-добро от друго, предлагано в профилиран и одобрен университет. Дали това ще се случи и да вземем за пример с направление Филология, само че не къде да е, а в Университета по национално и международно стопанство, е въпрос, на който се надяваме да получим отговор, макар че остава отворен по-фундаменталния въпрос за какво точно УНСС ще развива тази и такава компетентност при съществуването на одобрени филантропични университети.

Освен това УНСС неотдавна разгласи, че открива четири нови специалности - Педагогика, Обработка на данни, Киберсигурност и... Приложна филология, като незабавно се пробва да придобие акредитация в направление " Филология ", което съгласно ще бъде допустимо едвам през 2024 година Неясно за какво и по какъв начин обаче университетът възнамерява да приема студенти още през идната година.

В продължение на години обаче вузът е произвеждал противозаконни хабилитационни процедури, откроява сигналът до news.bg, като сме поискали и повече информация както от самия университет, по този начин и от МОН.

До месец юни тази година всяко висше образователно заведение е имало право да присъжда професорски и доцентски трофеи единствено в направленията , за които е акредитирано.: " Икономика ", " Администрация и ръководство ", " Право ", " Обществени връзки и осведомителни науки ", " Политически науки ", " Социология, антропология и науки за културата ". В направление " Филология " обаче са създадени един професор и трима доценти.

Първият подобен случай е от 2015 година , когато за професор е оповестена Даниела Кох-Кожухарова. Видно от, тя е професор в професионално направление " Филология ", за което УНСС в никакъв случай досега не е имало акредитация.

Аналогична е обстановката с сегашния началник катедра, и научния секретар на катедрата, придобили академичната служба " доцент " в същото направление през надлежно 2018 година (Пенчева и Кожухарова) и 2022 година

При този проблем има даже и решение отчет на Комисията по академична нравственос (КАЕ) при МОН след сигнал - на 18 май и предлага на министъра на образованието да анулира акта на ректора, с който за доцент е определена Ишпекова-Братанова и да спре другите две процедури, които са в ход. Съответните заповеди за това са били издадени от акад. Николай Денков, който към оня миг управлява МОН. Административният съд - София-град е удостоверил заповедта като вярна с решение от 31 октомври.

Междувременно Ишпекова-Братанова продължава да е доцент в УНСС, получава съответните финансови добавки към заплатата си, остава теоретичен секретар на катедра, а за известно време управлява и чисто новата катедра, като е назначена за краткотрайно изпълняващ длъжността началник на новосъздадената катедра. Тя е отстранена от новия си пост, откакто правосъдното решение става обществено притежание на целия университет.

Освен финансовите придобивки, които ощетяват сигурно разпределението на бюджета и държавната дотация на Университета , може да се зададе и въпрос какви биха били следствията за самите студенти , чийто изпити, дипломни работи, а и дипломи, са подписани от " доцент ", който е разгласен със правосъдно решение за непозволено хабилитиран. С такива практики обаче се аргументират нови специалности и посоки, за които вузовете , както стана видно и в Комисията по обучение в Народното събрание, се създават студенти и дипломирани висшисти . Често освен безработни, само че и на процедура необразовани.
 Студентите привлечени от Педагогика, само че не работят по специалността си
Студентите привлечени от Педагогика, само че не работят по специалността си

За първи път от две години студентите се усилват, откакто в последните 10 години са намалели с 60 000
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР