На фона на напрежението около изборите за президент в САЩ

...
На фона на напрежението около изборите за президент в САЩ
Коментари Харесай

ESMA: Германските регулатори са се провалили в казуса Уайъркард

На фона на напрежението към изборите за президент в Съединени американски щати и на нервността към разпространяването на ковид по света, някак неусетно мина оценката на Европейския орган за скъпи бумаги и пазари (ESMA) за работата на немските финансови регулатори по проблема "Уайъркард ". Заключението на европейския надзирател е, че немските контролни органи са реагирали несъответстващо на огромния счетоводен скандал в немската платформа за онлайн разплащания, която на 25 юни внесе документи за неплатежоспособност.

В отчета, оповестен през предходната седмица, в който ESMA показва в елементи резултата от следствието на счетоводната машинация в немската финансовотехнологична компания, написа, че немският финансов надзорен орган BaFin и самостоятелният регулатор FREP са пренебрегвали от години предизвестията за нередности във финансовите доклади на "Уайъркард ". ESMA обръща внимание, че немските надзорници не са взели под внимание сигналите на интернационалните медии и не са съумели да ревизират в детайли бизнеса на сдружението в интервала 2016-2018-а. А, както показва ръководителят на ESMA - Стийвън Майор - висококачествените и отговарящите на истината финансови доклади са витално нужни за запазване на доверието на вложителите във финансовите пазари.

Междувременно, лобистката група на дребните немски акционери SdK разгласи, че възнамерява да съди държавното управление на Германия за нанесените вреди от загубите, които са претърпели от "Уайъркард ", в чийто салда бе открит дефицит от 1.9 милиарда евро. Професорът по право от университета в Манхайм - Мориц Ренер, подготвил правно мнение от името на SdK, е коментирал пред публицисти, че "изгледите за триумф (от сходно действие) са положителни ". Господин Ренер се стимулира, че приложението на Европейската инструкция за бистрота на финансовите пазари на територията на Германия е цялостно с фундаментални недостатъци, което отваря вратата за правни искове против кабинета на страната.

Разследването на ESMA на измамите в "Уайъркард " стартира през юни откакто немската пратформа за онлайн разплащания подаде документи за неплатежоспособност вследствие на една от най-големите счетоводни злоупотреби в следвоенна Европа. Всъщност, за тях сигнализира още от началото на 2015-а "Файненшъл таймс " в поредност от публикации. През 2016-а пък осъществилите къси продажби на фирмените акции пазарни играчи разгласиха сериозен разбор за метода на ръководство на компанията.

В отчета си ESMA прави оценка като "прекалено стеснен " обсега на по-ранните инспекции в "Уайъркард ", направени от самостоятелния счетоводен регулатор FREP през 2014-а. Подобни рецензии на следствието на FREP, поискано от BaFin, са отправени и през 2019-а, когато не е обърнато особено внимание на бизнеса на "Уайъркард ", възложен на трети страни в Азия, за който алармирал вътрешен осведомител.

ESMA подлага на подозрение и независимостта на немския финансов надзирател BaFin от политическа интервенция. Повод е фактът, че регулаторът е уведомявал "чинно " министерството на финансите за течащи инспекции "в някои случаи още преди да са били подхванати ограничения по установени сабости ". Подобно тясно съдействие, съгласно европейския надзирател, основава "висок риск от въздействие на финансовото ведомство ".

Сериозно безпокойствие буди и неналичието на обществена "информация за акционерните инвестиции на чиновници на BaFin в разплащателната платформа ". То би могло да докара до спор на ползи, тъй като част от екипа на регулатора, търгувал акции на "Уайъркард ", би следвало да обезпечава данните, нужни за финансовия контрол.

За Фабио Де Маси - немски законодател от партия "Левите " - отчетът на ESMA е "плесница в лицето на BaFin ", която демонстрира потребността от фундаментално реформиране на регулацията на немския финансов пазар.

В две обособени изказвания, оповестени в анекс към разбора на ESMA, немските контролни органи BaFin и FREP отхвърлят по-голямата част от рецензиите.

BaFin показва, че липсват характерни доказателства за евентуално незаконно държание на "Уайъркард " за дълъг интервал от време, което не е разрешило да се издигнат престъпни обвинания против компанията, основани само на изявления в пресата. Нещо повече, даже особено поисканият одит на "Кей Пи Ем Джи " в счетоводството на "Уайъркард " не е съумял да разкрие измамата.

Европейската комисия даде обещание "да оцени подробно следствията от отчета на ESMA и, несъмнено, на проблема "Уайъркард " върху регулацията и надзора на финансовите пазари на еврозоната и да работи по възстановяване на европейската регулаторна рамка където е належащо ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР