На фона на мироопазващите инициативи на Китай в Украйна западните

...
На фона на мироопазващите инициативи на Китай в Украйна западните
Коментари Харесай

Защо САЩ и ЕС заискаха да прекратят конфликта в Украйна?

На фона на мироопазващите начинания на Китай в Украйна западните страни са все по-склонни да прекратят спора допустимо най-скоро, оповестяват задграничните медии. Но за това Съединени американски щати и Европа би трябвало да убедят Киев да направи отстъпки. За аргументите за измененията - в материала.

" Китайски капан "

Неотдавнашната европейска обиколка на специфичния представител на Китай за Украйна Ли Хуей съществено разтревожи Вашингтон и Европейския съюз.

Италианският вестник “Ла Република ” приказва за " китайски капан ".

Пекин продължава да прокарва кротичък проект от 12 точки, който включва преди всичко преустановяване на огъня. Но за Съединени американски щати и Европейски Съюз това значи, че Русия ще може да претендира за победа. „ Този боязън раздрусва държавните канцеларии, откакто контактите сред необвързаните към антируския блок страни се умножиха през последните дни “, отбелязва вестникът. Става дума за Индия, Южна Африка, Бразилия, Индонезия, които директно или индиректно поддържат китайската самодейност. Така президентът на Индонезия Джоко Видодо изрази подготвеност да посредничи сред Москва и Киев.

Западът също желае да приключи спора до края на годината, споделят източниците. Въпреки това, за разлика от Китай, те желаят изцяло да разрешат украинския въпрос, а не да го слагат на дълга пауза с действителното консолидиране на съветските достижения.

Замразяването е рисково, тъй като в този случай Западът ще би трябвало безпределно да се занимава с Украйна, до момента в който Пекин ще се концентрира върху тихоокеанския район.

Г-7 на неотдавнашната си среща на върха в Хирошима разискаха вероятностите за " обективен " мир за Киев. Това евентуално ще се върне като тематика през есента.

Съществуват обаче съществени опасения, че необвързаните ще свикат своя мирна среща на високо ниво или най-малко ще показват общ документ на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк през септември.

Възможно е те да бъдат подкрепени от папа Франциск, който назначи кардинал Матео Зупи за специфичен делегат за Украйна. Папата го инструктира да " отслаби остротата на спора ". Руското външно министерство оцени това позитивно.

Убеждаването на Зеленски

За да не попадне в капан, Западът се пробва да играе изпреварващо. Обсъждайки мира за Украйна, Г-7 поддържа концепцията на Зеленски за мирна среща на високо ниво през юли без Русия. Това ще даде опция да се върне натискът върху необвързаните и да сложи проекта за споразумяване на спора в Киев на напред във времето.

Въпреки това, изясняват авторитетни западни източници, Съединени американски щати и Европейски Съюз упорстват Зеленски да смекчи условията, като ги направи по-приемливи за страните от Глобалния юг. Тоест да показа проект, който подсигурява суверенитета на Украйна, само че оставя отворени териториалните въпроси, в това число Крим. Киев изрично не е склонен с това.

Като " морков " в Г-7 работят върху " гаранции за сигурност ". Френското външно министерство загатна това, преди юлската среща на върха на Северноатлантическия алианс във Вилнюс, те приказват за образуването на Съвет Украйна-НАТО. Шолц сподели, че след края на спора Киев би трябвало да бъде екипиран с съвременни оръжия.

Но по този въпрос няма консенсус. Унгарският министър председател Виктор Орбан приканва за съглашение за сигурност с Москва. В Будапеща се отнасят с наяве неспокойствие към киевския режим.

Извънблоков статус

Русия има свои условия. Заместник-министърът на външните работи Михаил Галузин в изявление предходната седмица ги изброи, като уточни по-специално нуждата Украйна да откаже да се причисли към НАТО, Европейския съюз и да се върне към безпристрастен извънблоков статут. Също по този начин Киев би трябвало да признае „ новите териториални действителности, зародили вследствие на реализацията на правото на народите на самоопределяне “.

Разбира се, Западът не е подготвен за това. По-конкретно, във Варшава упорстват за бързото приемане на Украйна в НАТО - полският Сенат даже одобри съответната резолюция. Други европейски столици и Вашингтон обаче са срещу.

Влизането в Европейски Съюз е различен въпрос. Очаква се през есента да бъде взето решение. Тогава всяко споразумяване още веднъж ще бъде отсрочено за неопределен срок.

Запазване на реномето

Въпреки това Западът има повече аргументи да се стреми към мир, в сравнение с да продължава да подхранва спора.

За Джо Байдън предизборната акция в действителност стартира, а рейтингите са ниски. Няма различни претенденти от Демократическата партия, от което републиканците няма да пропуснат да се възползват. Доналд Тръмп неведнъж е заявявал, че е в положение да позволи украинския спор за броени дни. Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, който неотдавна разгласи номинацията си, като цяло счита, че първо би трябвало да се решат вътрешните проблеми.

Байдън, с непрекъснатото си разискване на Украйна, изморява гласоподавателите. Електоратът в действителност не схваща какво се пробват да реализират Съединени американски щати в Източна Европа и за какво са тези безкрайни парични инжекции, доставки по ленд-лиз, които не могат да бъдат върнати.

В Европа има от ден на ден компликации с следващите пакети помощи за режима в Киев и антируските наказания. Унгария поставя спици в колелата. А изказванията от Париж и Берлин за постконфликтни гаранции за Украйна демонстрират, че главните европейски играчи се съмняват във опцията за дълготрайна материална поддръжка.

Потенциалното обединяване на Глобалния Юг въз основата на китайския проект и утвърдената от Москва самодейност на Ватикана също оказват напън върху Запада. Съединени американски щати и Европа не могат намерено да се опълчват на това, тъй като тогава те ще се окажат подстрекатели на спора, а не миротворци, с каквито се пробват да се изкарат.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР