На фона на международния скандал, който избухна покрай отравянето на

...
На фона на международния скандал, който избухна покрай отравянето на
Коментари Харесай

На Острова търсят връзка между мистериозната смърт на мъжа на руската шпионка Анна Чапман и отравянето на Скрипал

На фона на интернационалния скандал, който избухна около отравянето на някогашния съветски скришен сътрудник Сергей Скрипал, вестник „ Дейли мейл ” прояви интерес към гибелта на брачна половинка на някогашната съветска шпионка Анна Чапман. 36-годишният Алекс Чампан умря преди две години.

Семейството му е изрично, че гибелта му е била естествена и в нея няма нищо съмнително. Баща му Кевин обаче не разкрива никакви детайлности, даже не показва и диагнозата.

В последните години от живота си Алекс живее в Борнмът, Южна Англия. Жени се за Анна през 2002 година, а бракът им продължава до 2006 година По-късно рускинята признава, че ги е свързвала единствено любовта.

След раздялата с Алекс Анна се мести в Ню Йорк, където се занимава с бизнес и както излиза наяве по-късно – с шпионска активност. Тя е измежду десетте съветски шпиони, против които бе сменен Сергей Скрипал.

След абсурда, който избухна около отравянето на Скрипал и щерка му Юлия в Англия, съветска телевизия се свърза с някогашната агентка от разузнаването, само че тя отхвърли коментар по тематиката. „ Не давам коментари”, изрично съобщи Чапман пред НСН.

Отказът й да поддържа връзка с пресата изясни руският шпионин и публицист Михаил Любимов. Според него, все още не съществува опасност за живота както на Чапман, по този начин и на други представители на спецслужбите. „ На територията на Русия Анна Чапман не е заплашвана от нищо. Опасяваме се, че може да има някакви дейности, даже подхващаме ограничения по защитата на тези, които минават на нашата страна. Така беше с Джордж Блейк (британски офицер, минал на страната на руското разузнаване), с Ким Филби (британски, а след това руски агент) и с други. Но да бъдат убити наши хора – това е изключено”, счита полковникът от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в оставка.

Сергей Скрипал и щерка му Юлия бяха открити в безсъзнание и без забележими телесни повреди на 4 март в Солсбъри. Двамата са откарани в болница. Британските спецслужби настояват, че са отровени вещество с нервнопаралитично деяние от вида „ Новичок”, създадено в Съветския Съюз.

Превод: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР