На фона на международната заповед за арест на Владимир Путин,

...
На фона на международната заповед за арест на Владимир Путин,
Коментари Харесай

Какво е записано в тайния план на Путин за Молдова

На фона на интернационалната заповед за арест на Владимир Путин, в международните медии се появи забавна информация. Стратегически проект на Москва за откъсването на Молдова от западния свят и приобщаването ѝ към Кремъл беше осветен преди дни от екип проверяващи публицисти от разнообразни страни. Една от медиите, които разполагат с документа, е немският вестник " Зюддойче Цайтунг ". Кореспондентът на в Германия Натали Пашева беседва с основния проверяващ публицист на изданието Йорк Шмид.

" Този документ произлиза от президентската дирекция за трансгранично съдействие. Този отдел беше основан преди пет години и е виновен за правенето на тактики по отношение на западни страни, намиращи се покрай Русия, част от които са и някогашни руски републики. От този отдел, който е изготвил тактиката през лятото на 2021 година, преди началото на войната, разполагаме с два стратегически документа - единият се отнася до Беларус, а вторият за Република Молдова ", изясни Шмид.

Журналистът уточни, че когато се огледа към двата документа и се сравнят материалите за Беларус и Молдова, то този за Беларус е " доста явен по какъв начин до 2030 година малко по малко би трябвало да бъде реализирано въздействие в страната ". " Целта е да се сътвори съюзническа страна и Беларус да бъде обвързвана доста мощно с Москва и Русия. Може да се каже, че се цели да се сътвори единна страна, която да бъде под контрола на Москва ", коментира проверяващият публицист.

Той акцентира, че нещата с Молдова наподобяват малко по-различно. " Тя е някогашна руска република, само че там става дума за пробутване и насърчаване на проруско въздействие - в стопанската система, в обществото, в политиката. И, въпреки това, всяка ориентировка на страната за отварянето ѝ към Запада, под ръководството на настоящето държавно управление, да бъде прекъснато. Най-лошият сюжет, съгласно стратегическия документ, би бил присъединението на Молдова към Европейски Съюз и НАТО ", разяснява още Шмид.

" В документа е ясно посочено, че Приднестровието би трябвало да поддържа автономията си. Всички спънки към това би трябвало да бъдат отстранени и Приднестровието да бъде проруски анклав - да играе значима роля за Русия ", разясни журналистът.

Медията смята, че както тайните служби, по този начин и военните са взели участие с информация в правенето на документите. " Това не е просто документ на един служител в Кремъл. В него се съдържа ясна тактика ", добави Шмид.

Конкретно за Молдова документът съдържа четири категории - военна, техническа, търговия и стопанска система. Има и част, отделена на обществото. Изработен е степенен проект по какъв начин Молдова би трябвало да бъде привлечена към Москва.

 

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР