На фона на горещите преговори с Фолксваген за това да

...
На фона на горещите преговори с Фолксваген за това да
Коментари Харесай

Кабинетът обмисля нови бонуси за авто инвеститорите

На фона на горещите договаряния с " Фолксваген " за това да разположат завода си у нас, а не в Турция, държавното управление обмисля нови тласъци за бъдещите авто вложители. За задачата ще бъдат направени промени в едноименния закон, както и в Закона за устройство на територията, а до два месеца страната ни ще има и специална тактика. Това стана ясно от думите на президента (2012-2017) Росен Плевнелиев, който е член на Управителния съвет на Автомобилния клъстер. Вчера негови представители се срещнаха с премиера Бойко Борисов и с представители на кабинета.

Предвижда се компаниите да могат да се възползват както от държавното подкрепяне по Закона за поощряване на вложенията, по този начин и от еврофондовете. Освен това ще се работи и по облекчени процедури, свързани с индустриалните зони у нас.

Плевнелиев цитира данни, съгласно които през 2012 година в България е имало 30 автомобилни компании с оборот от 2 милиарда лева и 9000 наети. Сега картината била доста по-различна - в страната ни към този момент има 230 автомобилни компании с оборот от над 10 милиарда лева, за които работят над 60 000 заети. " Идеята е да удвоим броя на заетите и фирмите ", обясни Плевнелиев. А това, че възможностите са пред България, се доказвало и от обстоятелството, че още няколко фирми от автомобилната промишленост оглеждат места за бизнеса си в Източна Европа.

Страната ни не се е отказала и от инвестицията на  " Фолксваген " у нас, макар спорните изявления за избора на немския тръст. Компанията, чието влагане се прави оценка на към един милиард евро, към момента не е избрала къде ще построи новия си цех. Засега решене по въпроса се чака в средата на август.

" Това, че Турция е избрала да продължи да договаря преференциално, не значи, че за нас процесът е завършил. България е една извънредно почтена опция, която се цели нависоко. В идващите месеци ние продължаваме да работим дружно с концерна  " Фолксваген " и договарящите екипи, до момента в който няма подписан контракт с една от двете страни. Постигнахме доста, това, че сме на финала и победихме страни като Унгария, Словакия, Румъния, Сърбия е голям триумф ", съобщи Плевнелиев.

" България се показа извънредно добре. Няма дефинитивно решение и българското държавно управление не се е отказало от това този стратегически вложител да пристигна в България ", съобщи и икономическият министър Емил Караниколов.

Плевлевиев обяви и няколко нови плана - на летището в Доброславци край София да вземем за пример ще се построи трасе за проби на безпилотни коли, а в " София тех парк " ще бъде изградена 5G лаборатория, която ще бъде обвързвана с центъра за суперкомпютър.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР