На европейските прокурори, разследващи обществените поръчки за ремонт на жълтите

...
На европейските прокурори, разследващи обществените поръчки за ремонт на жълтите
Коментари Харесай

Кьовеши разследва фирми на ГЕРБ с акция „Пътят на жълтите павета“ – прокурори ровят 5 адреса заради €3 млн. щети

На европейските прокурори, проверяващи публичните поръчки за ремонт на жълтите павета в центъра на София, е било казано, че политически е по-добре претърсванията и обиските на компаниите изпълнителки е по-добре да бъдат осъществени след изборите. Това обаче не е било взето поради. Това заяви основният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров пред Би Ти Ви

Вчера стана ясно, че Европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши, проверява корупция, измами и корист с пари на Брюксел по плана за възобновяване на историческия център на София, в това число пренареждането на жълтите павета.

Извършени са обиски и са конфискувани документи от 5 адреса в София, свързани с компании от обръча на ГЕРБ, измежду които и печално известната „ Трейс “ на олигарха Николай Михайлов и „ ПСТ Груп “.

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи изясни, че Европейската прокуратура е поискала среща с ГДБОП на 29 март за помощ при процесуално-следствените дейности, а в петък – 31 март, след предписание на съда в четири фирмени офиса са били осъществени претърсвания и обиски. В Столичната община не е имало претърсвания – чиновниците са получили прокурорското предписание и са предали цялата документи, сподели Тодоров.

Предварителното пресмятане на вредите е за най-малко 3 млн. евро.

Реклама

Кодовото име на следствието, ръководено от български делегиран прокурор, е “Пътят на жълтите павета ”. Предполагаемите вреди са за 3 млн. евро.

Според следствието през 2018 година е подписан първи контракт за възобновяване на централната част на София (включително бул. „ Цар Освободител “ и площад „ Народно заседание “) с компанията „ ПСТ груп “. Две години по-късно обаче, през 2020 година, когато към този момент са осъществени редица заплащания, договорът е преустановен по взаимно единодушие.

Посочената причина е противоречие сред изискванията на контракта и капиталовия план. Беше маркирано също по този начин, че строителните действия могат евентуално да нанесат вреди на Централния боен клуб в София, издигнат през 1907 година, който има историческа стойност. Въпреки това към 3 млн. евро (6 млн. лева.) са платени на изпълнителя, без неустойки за просрочие.

След прекратяването на този контракт общината подписа нов контракт с нов реализатор при същите условия.

Новият реализатор изиска предплатено заплащане от към 750 000 евро (1,5 милиона лева), с цел да възвърне вековните жълти павета в центъра на града, които са предпазени от Закона за културното завещание. Тази сума към този момент не е изплатена, до момента в който се изследва обстановката.

Освен това, Столична община наложи санкция от 100 000 лева на „ Трейс Груп Холд “ поради жълтите павета. Поисканата от Министерство на регионалното развитие техническа експертиза откри, че паветата са неприятно положени и има и напукани павета. Лошото качество на рехабилитацията на емблематичните павета, датиращи от 1908 година, дружно с неналичието на инспекции от страна на градската община, биха могли евентуално да генерират спомагателни разноски, съгласно финансовите документи, предоставени на EPPO.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР