„На една от снимките момчето позира с пръст нагоре. Според

...
„На една от снимките момчето позира с пръст нагоре. Според
Коментари Харесай

Проф. Татяна Дронзина: Не може само по жест да се докаже принадлежността към ислямистка групировка

„ На една от фотосите момчето театралничи с пръст нагоре. Според експерти на исляма този жест демонстрира обвързаност към монотеизма. Той се употребява навсякъде от салафитите, включително и от „ Ислямска държава”. Според тях обаче не може единствено по този жест да се потвърди принадлежността към ислямистка групировка”, изясни политологът и съавтор на книгата „ Ислямска държава” проф. Татяна Дронзина за публикуваните от прокуратурата фотоси на 20-годишният Мохамед, арестуван за тероризъм в Бургас.
Тя е на мнение, че флагът, който се вижда зад момчето, е подкрепената от Турция „ Султан Мурат”. Тя е основана в средата на 2012 година до Алепу от турските разследващи служби.
„ Ако бащата е водач на организация, подкрепяна от Турция, синът щеше да има обучение и специалност. Това не се е случило. Малко е информацията, с цел да преценим какво тъкмо се е случило. Синовете не могат да се опълчват на това, което бащите споделя в тези култури”, изясни професорът.
Според нея малко евентуално е момчето да е подтикнато към ислямистки групировки поради финансови подбуди. Тя изясни, че в джихадистките групировки се заплаща единствено на високо квалифицирани експерти.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР