На единението на нацията акцентира в речта си президента Румен

...
На единението на нацията акцентира в речта си президента Румен
Коментари Харесай

Към единство призова нацията Румен Радев

На единението на нацията подчертава в речта си президента Румен Радев. Такъв апел насочи той към сънародниците си. Той предизвести, че това е дълъг и сложен развой и ще срещне съперници. Разколът е стогодишен и няма да завърши през днешния ден или на следващия ден, уверен е той.

На 29 септември 1918г. разбунтувалите се фронтоваци се сблъскват с проправителствените елементи край Владая и Княжево. Едните са отстоявали България по фронтовете на Първата международна война и са въстанали с искане за обективна република. Другите влизат в пердах с убеждението, че бранят българската държавност от войнишки бунт. И от двете страни имат вяра, че жертват живота си за Родината. Бунтът е удавен в кръв.

Това е датата на огромния български ерес , от който ни разделят тъкмо 100 години. В всякакви столетия той ще опълчва републиканци и монархисти, жители и селяни, леви и десни. Ще отнеме живота на десетки хиляди българи. Ще съсипе доста ориси. Общонародните цели на Възраждането ни донасят независимост, Съединение и напредък. Разколът поставя завършек на тази ера и ще бъде белязан от братоубийства, гнет и пилеене на национална сила. Великите идеали ще бъдат заровени под безизходни разногласия. Те дефинират и актуалния ни политически спор, в който партийни, лобистки и самостоятелни облаги закриват хоризонта на националния интерес.

Това напомни президентът.



Група общественици се обърнаха към мен с самодейност за национално единство. Убеден съм, че милиони българи осъзнават нуждата от него. Съзнават, че историята не трябва да слугува на политиката. Че наследените публични разломи би трябвало да се преодоляват, а не да бъдат използвани за злободневен политически бизнес. Че ожесточението от предишното, минира пътя към бъдещето. България избра пътя на европейска народна власт и би трябвало да гради своето бъдеще към правилата на свободата, законността, справедливостта и уважението към индивида, сподели още той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР