На днешното заседание на парламента изслушаха министъра на вътрешните работи

...
На днешното заседание на парламента изслушаха министъра на вътрешните работи
Коментари Харесай

Терзийски: 126 са арестуваните вчера, половината – криминално проявени


На днешното съвещание на Народното събрание изслушаха министъра на вътрешните работи Христо Терзийски.

На територията на столицата са извършени две полицейски мероприятия в Столична община, едно от които не е в съгласие в целокупност, както и други нерегламентирани мероприятия, сподели Терзийски, представен от Българска национална телевизия.

Още от ранните часове е почнало събиране на хора, които са се открили в региона на постройката на Народното събрание.

След 9:00 ч. обособилото се голям брой е почнало да демонстрира експанзия по отношение на полицейските чиновници, осигуряващи опазването на публичния ред. Част от митинг иращите жители започнаха да хвърлят голям брой предмети и бомбички по чиновниците на реда.

Опитаха се да повредят полицейски коли, бяха извадени жълти павета, употребявани против полицейските чиновници, след което беше изсипана и плява по тях и беше изработен опит да бъде запалена. След това е употребен пикантен спрей против полицейските чиновници.

Към 14:00 ч. са арестувани 36 лица, към 18:30 ч. вечерта в региона на пл. " Независимост " започнаха да се събират голям брой хора, като част от тях демонстрираха експанзия. Множество пиротехнически средства са хвърляни по служителите на реда, самоделни взривни устройства и химически газове, столове, камъни, бутилки, пейки, тротинетки, колела, пътни знаци, флагове, табели и други

След ескалиране на напрежението полицейските чиновници трябваше да реагират след тези часове на бездейност и тактически дейности, използваха тактическите си дейности, изразяващи се в разединение и изтласкване на събралото се голям брой за възобновяване на публичния ред.

След обзор на видеозаписите от деня се откри, че в палаткови лагери се съхраняват рискови предмети, в резултат на което в 3:00 часа на 3.09.2020 година бяха подхванати дейности по унищожаване на блокадите на кръстовища и обособените палаткови лагери.

За другите противообществени прояви са арестувани общо 126 лица, като 62 от тях са с престъпни прояви. От всичките арестувани лица 35 са с непрекъснат и сегашен адрес отвън град София.

Образувани са 16 бързи производства както следва: 12 – за осъществено закононарушение по член 325 от Наказателен кодекс – безчинство. По едно от тях е сбъднат и втори състав на закононарушение по чл 131 от Наказателния кодекс - за нанесена лека телесна щета на полицейски служител; и 4 бързи производства за осъществено закононарушение по чл 216 от Наказателния кодекс - увреждане на непознато имущество.

Пострадали са 80 служителя на Министерство на вътрешните работи. Транспортирани са както следва: трима в болница " Пирогов ", 23-ма в Медицински институт на Министерство на вътрешните работи, 13 - в болница „ Царица Йоана “ и 41 са прегледани на място. Служителите са със следните пострадвания: фрактура на крака, травматични пострадвания, увреждания, химически изгаряния от пиротехника и обгазяване.

От трибуната на Народното събрание благодаря на всички редови служители на реда, техните командири и ръководители за това, че не разрешиха да се пролее кръв и овладяха всички провокации ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР