На днешното заседание на бюджетна комисия депутатите одобриха на второ

...
На днешното заседание на бюджетна комисия депутатите одобриха на второ
Коментари Харесай

Цигарите ще поскъпват поетапно от март догодина

На днешното съвещание на бюджетна комисия депутатите утвърдиха на второ четене предлагането на служебното държавно управление за въвеждане на равномерен и на стъпки акцизен календар за тютюневите произведения за интервал от четири години, от 1 март 2023 година Очакванията са промените да бъдат подкрепени и гласувани и на идното второ четене и в зала в Парламента.   

Промените са част от Закона за акцизите и данъчните хранилища, залегнали в Законопроект за изменение и допълнение на данъчно-осигурителния процесуален кодекс. С това предложение служебният кабинет залага уравновесено и гладко нарастване на минималното акцизно облагане на цигарите и останалите свързани категории тютюневи произведения, както и електронните цигари с никотин.

Според специалисти, по този метод ще се избегне риска от шоково повишаване на цигарите и другите категории артикули, поради идното изменение на европейската акцизна инструкция. Намеренията на кабинета са подкрепени и от огромна част от тютюневата промишленост, която приема акцизния календар като предвидимост, съгласуван с практиките на Европейски Съюз, с който се заобикаля даване на преимущество на избрани компании на пазара, при които е обикновено да има разнообразни бизнес ползи и търговски решения.

В допълнение, с предлагането ще се генерират доста повече доходи в бюджета, за сметка на желанията през лятото, които доходи биха могли да се употребяват по редица публично значими тематики. От промишлеността разясняват още, че със настоящето предложение на служебния кабинет са планувани и естествени периоди на влизане в действие на измененията, каквито липсваха преди.

Залага се растеж с към 5%, на стъпки, което е доста под растящите равнища на инфлацията у нас. Това би означавало нарастване единствено от към 20-30 ст. за цигарите, само че със опазване на преимуществото на така наречен бездимни произведения и електронните цигари, които ще продължат да бъдат с преференциално, доста по-ниско, облагане по отношение на цигарите.  

Дори и в края на интервала на планувания календар страната ни още веднъж ще бъде с най-ниските равнища на облагане на данък в Европейски Съюз и под междинните ставки в Общността. Последната смяна на акциза на тютюневите произведения у нас беше едвам през 2018 година, заради което настоящето предложение е повече от разумно и не би следвало да бъде повлияно от популистки планове и бизнес ползи на обособени компании, които да ощетят държавните доходи.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР