На днешното си заседание Министерски съвет одобри 7 концесии за

...
На днешното си заседание Министерски съвет одобри 7 концесии за
Коментари Харесай

Правителството одобри седем концесии за добив

На днешното си съвещание Министерски съвет утвърди 7 концесии за рандеман. Те са ситуирани в областите Враца, Благоевград, Ловеч, Хасково и София, оповестяват от държавната пресслужба. 

Министерски съвет оправомощи министъра на енергетиката да сключат контракт с концесионерите в шестмесечен период. Срокът на седемте концесии е 35 години.

" ФНС " ООД, гр. Мездра, ще добива скалнооблицовъчни материали - пясъчници, от находище " Бешовица ", ситуирано в землището на с. Долна Бешовица, област Враца . Концесията се дава за период от 35 години, като през този интервал " ФНС " ООД ще вложи над 150 хиляди лева за добива. Очакваните концесионни заплащания за целия интервал на контракта надвишават 1.6 млн. лева В сходство с условията на Закона за подземните благосъстояния приходите от тях постъпват в държавния бюджет и в бюджета на общината по местоположение на концесионната повърхност - в тази ситуация това е община Роман.

Едноличен търговец " Кафадарци-Елхан Кафадаров ", с. Плетена, ще добива скалнооблицовъчни материали - амфиболити и гнайси, от находище " Бистрица " , ситуирано в землището на село Плетена, област Благоевград. Концесията се дава за период от 35 години. През този интервал концесионерът ще вложи към 68 хиляди лева за застраховане на добивната активност и нужните предпроизводствени вложения. Очаква се концесионните заплащания за целия интервал на контракта да надвишават 346 хиляди лева Съгласно Закона за подземните благосъстояния 50 % от осъщественото концесионно заплащане постъпва в бюджета на общината по местоположение на концесионната повърхност - в тази ситуация това е община Плетена.

Дружеството " ХЕМУС-М " АД ще добива скалнооблицовъчни материали - варовици от находище " Царевец ", сектори " Запад- 2007 (Искър), " Централен-2007 " и " Царевец 2-2007 ". Находище " Царевец " се намира на територията на община Мездра, област Враца. Концесията за него се дава за 30 години. През този интервал концесионерът ще вложи близо 2.5 млн. лева за застраховане на добивната активност и нужните предпроизводствени вложения. Очаква се концесионните заплащания за целия интервал на контракта да надвишават 731 хиляди лева Според регламентите на Закона за подземните благосъстояния цялото концесионно заплащане постъпва в бюджета на общината по местоположение на концесионната повърхност, в тази ситуация това е община Мездра.

" Булмекс " ЕООД, с. Бутан, ще добива строителни материали - пясъци и чакъли, от находище " Джулиница ", ситуирано в землището на с. Гложене, община Козлодуй, област Враца. Концесията се дава за период от 35 години, като през този интервал " Булмекс " ЕООД ще вложи над 380 хиляди лева за добива. Очакваните концесионни заплащания за целия интервал на контракта надвишават 1 млн. лева без Данък добавена стойност. В сходство с условията на Закона за подземните благосъстояния приходите от тях постъпват в държавния бюджет и в бюджета на общината по местоположение на концесионната повърхност - в тази ситуация това е община Козлодуй.

" Геоцвет " ЕООД, гр. Ловеч, ще добива строителни материали - варовици, от находище " Ясака. Находище " Ясака " е ситуирано в землището на с. Орляне, община Угърчин, област Ловеч. Концесията за него се дава за период от 35 години, като през този интервал " Геоцвет " ЕООД ще вложи над 920 хиляди лв. за добива. Очакваните концесионни заплащания за целия интервал на контракта надвишават 2.9 млн. лева В сходство с условията на Закона за подземните благосъстояния приходите от тях постъпват в държавния бюджет и в бюджета на общината по местоположение на концесионната повърхност - в тази ситуация това е община Угърчин.

Концесионната повърхност на два сектора на находище " Бойчовата круша " - " Бойчовата круша-изток " и " Бойчовата круша-запад " се дефинира в размер на 25,4 дка за първия сектор и 29 дка - за втория. Правната опция за смяна на концесионната повърхност по стимулирано искане на концесионера е регламентирана със Закона за подземните благосъстояния. Находище " Бойчовата круша " се намира на територията на община Ивайловград, област Хасково. От него се добиват скалнооблицовъчни материали - гнайсошисти.

Дружеството " Холсим България " АД ще добива строителни материали - пясъци и чакъли, от находище " Марудниците ", сектор " Марудниците-запад ", ситуирано в землищата на селата Чепинци и Негован, област София. Концесията се дава за период от 35 години. През този интервал концесионерът ще вложи над 2.6 млн. лева за застраховане на добивната активност и на нужните предпроизводствени вложения. Очаква се концесионните заплащания за целия интервал на контракта да надвишават 5 млн. лева Съгласно Закона за подземните благосъстояния, 50% от осъщественото концесионно заплащане постъпва в бюджета на общината по местоположение на концесионната повърхност. В този случай това е Столичната община.

Със същото решение Министерският съвет отхвърли да даде концесия за рандеман от другия сектор на находището - " Марудниците-изток ". Причината е, че той попада в територия, където според подробния организационен проект, следва построяването на народен обект или обект на обществената или техническата инфраструктура. Част от него попада и в територия с публично предопределение, включена в проекта за развиване на общината.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР